Hírek Térség Top

2019 április: Lázár János megmászta a nagyéri kilátót

Az országgyűlési képviselő az egyik földeáki kocsmában kezdte meg az európai parlamenti választás kampányát, 23 millió forintra pályázott a maroslelei könyvtár, hogy abból a Hagyományok Házává alakítsa át a volt jegyzői lakást. A nyuszi is megjelent az apátfalvi húsvéti kézműves foglalkozáson és felavatták a kiszombori díszpolgárok parkját – ez is történt tavaly áprilisban.

Április 1.: Felavatták a kiszombori születésű vitéz Szűcs József honvéd alezredes, katona vívómester emléktábláját a Dózsa György Általános Iskolában. Beszédet mondott Szűcs József fia, Szűcs Ágoston is. Megkapta a földeáki önkormányzat a leendő sportcsarnok az építési engedélyéhez szükséges tervet. 15 millió forint belügyminisztériumi támogatásból és a község két és félmillió forintos önerejének köszönhetően újul meg a csanádalberti Jókai Mór és Dózsa György utcák egy-egy szakasza.

Április 2.: A kiszombori honismereti kör tagjai az új makói levéltárban tett látogatásukkor felajánlották a segítségüket a rendezetlen iratok rendbetételére. Nem teljes a földeáki I. világháborús emlékműre egykor felvésett, a két világháború áldozatait megörökítő névsor, derült ki a szobron, illetve a temetőben olvasható nevek összevetéséből. Így az emlékmű felújításakor a hiányzó neveket is felvésik rá.

Április 3.: A Hagyományok Házává alakítják a lelei volt jegyzői lakást, miután a maroslelei önkormányzat közösségi cél érdekében pályázott majd 23 millió forintra, a főtéri volt jegyzői lakás felújítására a Magyar Falu Programban.

Április 4.: Átmenetileg elköltözött a földeáki családsegítő és a védőnői szolgálat az Egészségházból, az épület felújítása miatt. 83 millió 150 ezer forintot szavazott meg az apátfalvi képviselő-testület az Apátfalva SC Labdarúgó Sportegyesületnek az apátfalvi sportcsarnok építése támogatására. Tette ezt abból a százmillióból, melyet a kormánytól kapott.

Április 6.: Még ausztrál színészt is adott a kiszombori Rónay család – derült ki Marosvári Attila történész, a kiszombori Rónay kúria emeleti állandó kiállításán tartott tárlatvezetésén. Még a nyuszi is részt vett az apátfalvi húsvéti kreatív kézműves délutánon.

Április 8.: Nagyot lépett előre a mindösszesen 8 dolgozóval, közülük 4 az értékesítéssel foglalkozó munkatárssal működő királyhegyesi Kanálka zöldségfeldolgozó manufaktúra. Már két multi polcaira is felkerültek zöldségkrémei.

Április 9.: Páramentes időben a világosi hegyek és persze a környező települések, de még Makó és állítólag Hódmezővásárhely is látszódik az egykori gőzmalom kéménye köré emelt kilátóról. A templom előtti egyik bokrot díszítették fel rajzolt és írókázott húsvéti tojásokkal a kiszombori óvodások, iskolások és néhány idősebb helybéli.

Április 10.: Bölcsi lesz a régi kiszombori iskolából. Már elkészült az új épületrész alapja, és a régi épület átalakítása folyik a Rákóczi utcán.

Április 11.: Építik a kiszombori díszpolgárok parkját. Vers prózában, vers megzenésítve, vers megrajzolva, furulyaszó, nagy közös verselés: minden és mindenki a líra előtt tisztelgett József Attila születésnapján Kiszomboron.

Április 12.: Lázár János fogadóórája után, melyen tizenketten kértek tőle segítséget, megmászta a nagyéri kilátót. Vádat emelt az ügyészség azzal a huszonnégy éves férfival szemben, aki 2018 szeptemberében Földeák közelében felgyújtott 2400 szalmabálát, és mintegy 8 millió forint összegű kárt okozott a tulajdonosnak.

Április 17.: Harmadik alkalommal szervezték meg Apátfalván a rendvédelmi napot, amelyen a makói rendőrök és katasztrófavédelem emberei tartottak előadást a gyerekeknek.

Április 18.: Tojásvadászat, ugróiskola, tojással az ölben való rákjárás, festett tojás készítés is volt, az ostorfonás, a gólyalábon való közlekedés és a kalapácsos diótörés mellett a mai földeáki böjtzáró húsvétoláson. A finomságokat a Kavar a nagyi klub tagjai készítették, míg a tánctanítás zenéjét a helyi citerazenekar szolgáltatta.

Április 19.: Visszavonta a piacpályázat visszaadásáról szóló tavaly augusztusi rendeletét, s a legutóbbi rendkívüli ülésén közbeszerzési eljárást írt ki a kiszombori képviselő-testület az piac megépítésére. Ez a tervezettnél kisebb lesz, de ugyanott áll majd, ahová eredetileg is elképzelték.

Április 23.: Egy földeáki kocsmában kezdte meg az EP-kampányt Lázár János. Újra megpályázzák a maroslelei bölcsődeépítést – döntött róla a lelei képviselő-testület.

Április 25.: Társadalmi összefogásnak köszönhetően épült a Magyarcsanádi Hétszínvirág Református Óvoda udvarában KRESZ-pálya, ahol a kicsik elsajátíthatják a közlekedés alapjait.

Április 26.: Martonosi György polgármester, Lázár János országgyűlési képviselő, Farkas Éva Erzsébet polgármester és Kovács József, a Szeged-csanádi egyházmegye általános helynöke vágták át a nemzetiszín szalagot ma délelőtt a maroslelei kerékpárút és sportpark avatóján. Az előbbi 503 millió forintba került, s a két szomszéd várost, azaz Vásárhely és Makót köti össze Maroslele érintésével. A sportpark 13 millió forintos kormányzati támogatásból készült el.

Április 27.: Felavatták a hét eddigi díszpolgár emlékét megörökítő fákból álló emlékparkot a kiszombori templomkert háromszögében, a családtagok, leszármazottak és az egyetlen élő díszpolgár, Endrész Erzsébet jelenlétében. Nagy sikerrel rendezte meg a helyi önkormányzat és a helyi Harangvirág Népdalkör a Rónay-kúria emeletén a II. Kiszombori Dalos találkozót.

Április 29.: Száznegyvennéggyel csökkent a rendszeresen támogatott apátfalvi gyerekek száma, miután a szüleik állást találtak maguknak, így lett jövedelmük – hangzott el a testületi ülésen.

Április 30.: A sportpályára is kimentek a kiszombori képviselők a testületi ülés végén ugyanis kiderült, hogy az egyik szomszédos épület kerítését régebben véletlenül a község területére építették.