Hírek Térség Top

2019 március: Amikor Apátfalván még a halott is feltámadt

Fergeteges batyus bálat rendeztek Kiszomboron, Magyarcsanádon szétverték a községháza mosdóját, megkezdődött a földeáki idősek otthona és az „Öreg” óvoda felújítása, egy napra bezárták a kövegyi községházát. A hónap utolsó hetében 20 foknál is melegebb volt.

Március 1.: Másfél évnyi felújítási munkálatok után átadták a csanádpalotai fogorvosi rendelőt.

Március 4.: A remek színpadi műsorszámok után a résztevevők még táncra is perdültek az Ady Endre Művelődési Ház aulájában, ahol fergeteges farsangi batyus bálat rendezett a helyi önkormányzat. Szétverték a magyarcsanádi községháza mosdóját, de nem a vandálok, hanem csak a községháza energetikai korszerűsítési munkálatai kezdődtek meg!

Március 6.: A kiszombori képviselő-testület nem változtatott a temetői díjakon, így a sírhelyek megváltásának összegén sem.

Március 7.: Már varrják az új apátfalvi polgárőr elnök egyenruháját. Sókiné Kubinyi Évát választotta elnökének a legutóbbi tisztújító ülésén az Apátfalvi Polgárőr Egyesület. Az új elnök a helyi önkormányzat pénzügyi csoportvezetőjeként vonult nyugdíjba. Megkezdődött a földeáki öregek otthona felújítása.

Március 9.: Szirbik Imre alpolgármester köszöntötte a lányokat, asszonyokat és nagymamákat a kiszombori Ady Endre Művelődési Házban rendezett nőnapi ajándékkoncert előtt, melyen a Fourtissimo együttes szórakoztatta a közönséget. Harmadik alkalommal szervezett az apátfalvi önkormányzat nőnapi ünnepséget a Faluházban. A helyi iskolások készültek műsorral, illetve Pál Dénes is fellépett.

Március 10.: Az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat is megemlékezett a Nőnapről: a Rákóczi utcai Közösségi házban a Tanodás gyerek készültek ünnepi műsorral. A hölgyek ajándékot is kaptak.

Március 11.: Összesen 71 millió 745 ezer forint támogatást nyert a helyi önkormányzat a földeáki öregek napközi otthona és az Egészségház felújítására, mely meg is kezdődött.

Március 12.: Nem csak foteleket, asztalt és kanapét, szekrényeket, de még Návay Géza nevére palackozott tokajit is kapott ajándékba az óföldeáki önkormányzat. Ezeket egy Návay emlékszobában állítják majd ki.

Tanúmeghallgatással folytatódott a Szegedi Törvényszéken az emberölés bűntette kísérlete miatt a bíróság elé állított B. Sándor ügye, akit azzal vádol az ügyészség, hogy 2017. március 29-én este a nagyéri Majláth presszó előtt minden különösebb szóváltás nélkül megvágta a nyakát egy, a falon eltört pohár talpával az ajtó kilépő Sz. Károlynak, 8 napon túl gyógyuló sérülést okozva neki.

Március 13.: Családháló díjat kapott az apátfalvi Kis Enikő, aki a szegedi Tündérkert Magánóvoda és Mini Bölcsődében dolgozik. Az apátfalvi születésű. 22 éves óvónőt a szülők jelölték a díjra.

Március 14.: Tortával, pezsgővel és zenével ünnepelték a nőnapot és a falugondnoki szolgálat létrejöttének 10. évfordulóját az óföldeáki közösségi házban. Egy furgon és a Renault személygépkocsi karambolozott kora reggel Földeák közelében. A személyautóból a makói tűzoltók vágták ki a sofőrt. A vétlen jármű vezetője sérült meg.

Március 15.: Lázár János, a térség országgyűlési képviselője a márciusi ifjak előtt rótta le tiszteletét Kiszomboron, Óföldeákon, Apátfalván és Pitvaroson. Az emlékműveknél koszorút is elhelyezett az országgyűlési képviselő.

Átadták a kiszombori Rónay kúria 150 millió forintból felújított felső részét, mely egy állandó kiállításnak, illetve rendezvényeknek ad helyet.

Március 18.: Egyetlen egy napra bezárták a kövegyi községházát, a 38 millió forintos felújítás miatt. Megkezdődött a földeáki „Öreg” óvoda felújítása

Március 19.: Negyven diák vett részt a földeáki szavalóversenyen, három kategóriában. Már nyitás előtt a kapuban toporogtak a maroslelei e-hulladékgyűjtésen.

Március 20.: Lázár János a királyhegyesi fogadórája után közölte, a helyhatósági választásokon a községet 25 éve vezető Horváth Lajos polgármester újbóli indulását támogatja, s ezért kikérte őt a feleségétől. Több mint kétmillió forint lakbérhátralékot hagyott maga után tíz, korábban nagylaki önkormányzati lakásban élő család, akik közt akadt olyan, akik az éj leple alatt, köszönés nélkül távozott a községből. A helyi önkormányzat most jogi eszközökkel próbálja behajtani a tartozásokat.

Március 21.: Kis híján szűknek bizonyult a földeáki községháza házasságkötő terme ma este Rácz Zsuzsa, a Richer Aranyanyu-díj egyik alapítója és a földeáki Molnárné Gardi Katalin Aranyanyu-díjazott közös estjén.

Március 24.: Míg tavaly ilyenkor télikabátban vacogtak, most 24 fok melegben rendezték a tavaszvárót az érdeklődők és a fellépők ma délután az apátfalvi faluház előtt. Elégett a kiszebáb, feltámadt a halott, de még a nézők is táncra perdültek. A Pátfalváért Egyesület pedig könyvben örökítette meg első 20 évét.

Március 25.: Első alkalommal szerveztek csak 25 éven felülieknek retró slágerpartyt a pitvarosi művelődési házban, s a szervezők beletaláltak az igényekbe, hiszen ilyen jellegű zenés-táncos mulatság nem található a környéken.

Március 26.: Ingyen bontja le a KEVIÉP a régi hidroglóbuszt, 70 év feletti bolti tolvajt is fogtak már a faluban és divat a babakocsi úttesten való tolása – derült ki a kiszombori testületi ülésen.

Március 27.: Földeákon egyelőre szünetel a fogászati rendelés. Az oka, hogy az épület felújítása miatt a doktornő kipakolta a rendelőt.

Március 28.: Elkészültek a leendő magyarcsanádi hídra vezető út tervei. A Szent Gellért-híd nélkül azonban nem épül meg a sztrádától oda vezető út – hangzott el a magyarcsanádi faluházban nagy érdeklődés mellett rendezett közmeghallgatáson. Az már korábban kiderült hogy a románok egyelőre nem partnerek a híd megépítésében, lévén a kamionforgalom náluk is a településekre zúdulna.

Március 29.: Pitvarosiak is utazhatnak vizsgálatra a a csanádalberti falugondnok mikrobuszával – döntött róla közös ülésén Pitvaros, Csanádalberti, Nagyér és Ambrózfalva önkormányzata.