Hírek Térség Top

2019: 14 millióból szépült meg a pitvarosi piac

Számos a közösség számára is fontos beruházással gyarapodtak tavaly a Makói Járás falvai, illetve néhány még folyamatban van. Sorozatunkban ezekből szemezgetünk.

Rá sem lehet ismerni a pitvarosi templom mögötti piacra azóta, hogy azt tizennégy millió forintból modernizálták. A piacot sötét időben egyébként napelemes világítás teszi beláthatóvá, a kiszolgáló épületben pedig még akadálymentes mosdó is készült. A piac egyébként a hó elején, azaz a fizetések körül majdnem kicsinek bizonyul, annyi az eladó és a vevő. Ősszel télen ugyan kisebb a forgalom, de a helyi termelők minden héten kínálják is portékáikat.

Az árucsere közkedvelt pitvarosi helyszínét, ahol jellemzően az őstermelők kínálják áruikat a helyi vásárlóknak, egyébként a felújítás idejére sem zárták be.

A hivatalos, szeptember 26-i megnyitón Radó Tibor polgármester azt mondta, hogy a felújítás közbeni nyitva tartással is próbálták helyben tartani az árusokat és a vállalkozókat, nehogy máshová járjanak majd el. A polgármester hangsúlyozta, szeretnék őket megtartani, hogy minél többször és minél tovább itt legyenek a faluban, s a legfinomabb portékákat vigyék el a helybélieknek.

– Hagyomány, hogy a település méretéhez képest viszonylag nagy a piac, ami több dolognak is köszönhető, remélem az egyik az, hogy van egy szép nagy piacterünk. A másik, hogy csütörtök nagyon optimális a működésére, hiszen más településeken ilyenkor nem működik nagyobb piac. És az is számít, hogy itt helyi vállalkozók, őstermelők kínálják portékáikat – tette hozzá Radó Tibor. A pitvarosi termelői piac felújítása, a fedett elárusítóhelyek bővítése, s a kiszolgáló épület energiahatékonyságot is növelő felújítása egy, a napi 400 adagot készítő közétkeztetéshez kapcsolódó pályázatnak köszönhető. Ehhez ugyanis helyben szerettek volna alapanyagokat vásárolni a helyi konyhához, mely napi négyszáz adag ételt készít nem csak a pitvarosiaknak, de a csanádalbertieknek, ambrózfalviaknak és nagyérieknek is.

– Nagyon támogatom a helyi kispiacok és a helyi piacok működését. Ha a kormány támogatja a helyi piacok építését, nagyon jó teszi, mert ez a legjobb befektetés ahhoz, hogy mi magyarok fel tudjuk venni a versenyt a multinacionális élelmiszer-kereskedelemmel – hangsúlyozta a megnyitón Lázár János országgyűlési képviselő, miután végiglátogatta a piacot, beszélgetett az eladókkal, s megkóstolta a pitvarosi savanyú káposztát. A községi fejlesztésekre egyébként az elmúlt öt esztendőben másfél milliárd forint érkezett, s hátra van az Egészségház építésének befejezése, illetve az iskola 500 milliós felújítása.