Rekordot döntött az elfogott vagy visszafordított migránsok száma szombaton. A déli határszakaszon 283 illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok. Többségük még mindig Bács-Kiskun-, és Csongrád megyében próbálkozik, de figyelmeztető jel, hogy már az ukrán, a román és a horvát határon is megjelentek. Az utánpótlás pedig folyamatosan érkezik, Magyarkanizsán és Szabadkán tömegesen várakoznak a csempészekre, vagy indulnak útnak egyedül az illegális bevándorlók, kicsit délebbre pedig a nyugat-balkáni útvonalon 100 ezer migráns várakozik – közölte az M1 Híradója, írja a hirado.hu.

Vasárnap reggel a szabadkai buszpályaudvaron vártak az embercsempészekre a migránsok. Vannak, akik többször próbáltak már innen továbbjutni, de olyanok is, akik most érkeztek Belgrádból. Néhányan a vasút melletti romos házakban rejtőznek el, aztán megpróbálnak felszökni a Magyarországra tartó vonatokra.

Magyarkanizsán az illegális bevándorlók rendszeresen gondot okoznak. A boltokban folyamatosak a lopások és a konfliktusok. Becslések szerint most több mint száz migráns bujkál a szerb-magyar határszakasz közelében a tanyákon.

A megfelelő pillanatra várnak, hogy Magyarországra jussanak.

Folyamatosan járőröznek a határzár Csongrád megyei szakaszán is a rendőrök, hogy megállítsák az illegális bevándorlókat. A helyiek is azt tapasztalják, hogy mostanában megint egyre több a migráns.

Röszkén és a szomszédos településeken szombaton 37 határsértőt tartóztattak fel, illetve hármat fogtak el Makónál. A Bács-Kiskun megyei szakaszon 151 migránst tartóztattak fel december 28-án. Az afgán, szír, marokkói és palesztin férfiaknak nem voltak papírjaik, ezért visszakísérték őket a határzárhoz.

Rekordszámú migránst fogtak el

Kelebia térségében pedig 65 határsértőt akadályoztak meg abban, hogy az ország területére lépjenek. A Békés megyei Nagykamaráson vasárnap reggel fogtak el két illegális bevándorlót. A migránsokat egy lakatlan házba látták bemenni a község lakói.

Szombaton több helyszínen összesen 283 migránst tartóztattak fel a hatóságok. Október végén még egy hét alatt sem jöttek ennyien. A kerítés felépítése óta ezekben a hetekben a legnagyobb a migrációs nyomás Magyarország határán.

A rendőrség összesítése szerint a múlt héten mintegy 1400 migráns próbált Magyarországra jutni. Ennyi határsértőre 2017 februárja óta nem volt példa egy hét alatt. A déli határon a tavalyi hatezerhez képest idén eddig több mint 14 ezer 500 határsértőt fogtak el, ami

több mint 200 százalékos növekedés.

Közben kikötött Szicíliában az Alan Kurdi nevű hajó 32 migránssal a fedélzetén. Egy héten belül ez már a második külföldi civil szervezet hajója, amely gond nélkül partra tehetett illegális bevándorlókat Olaszországban. A 32 illegális bevándorló egy tengeri átkelésre alkalmatlan gumicsónakkal indult el Líbia partjaitól Olaszország irányába.

Gond nélkül megkapta a kikötési engedélyt

Csütötökön adtak le vészjelzést, amit a közelben tartózkodó Alan Kurdi észlelt. A német NGO-hajó ezután gyorsan a fedélzetére vette a migránsokat, állítólag azért, mert a líbiai parti őrség nem reagált a jelzésre.

Az illegális bevándorlók mindannyian líbiai állampolgárok, akik a Földközi-tengeren keresztül akartak az Európai Unióba jutni. Az Alan Kurdi az olasz hatóságoktól kikötési engedélyt kért, és ezt minden gond nélkül meg is kapta. Vasárnap délelőtt meg is érkezett a szíciliai Pozzalloba.

Legutóbb december 23-án Tarantoban kötött ki egy migránsokat szállító hajó. Az Ocean Viking 159 illegállis bevándorlót szállított Olaszországba. A szeptember óta hivatalban lévő baloldali olasz kormány az elődjénél

engedékenyebb bevándorláspolitikát folytat.

Lehetővé teszik, hogy kikössenek a migránsokat szállító civil hajók, amelyek ki is használják ezt, rendszeresen szállítják az illegális bevándorlókat Olaszországba. Elemzők szerint emiatt a migránsok is bátrabban vágnak neki a tengeri útnak, az olasz kormány hozzáállását ugyanis meghívóként értelmezik.

Hamarosan tovább enyhül az ország bevándorláspolitikája. Giuseppe Conte miniszterelnök ugyanis szombaton bejelentette, kormánya megváltoztatja a Matteo Salvini volt belügyminiszter irányításával elfogadott migrációs biztonsági csomagokat.

A korábban elfogadott törvények szerint szigorú büntetésekkel sújtják az Olaszországba engedély nélkül migránsokat szállító civil hajókat, illetve kapitányaikat is.

A Sea Watch 3 szabadon távozhatott

Ennek alapján indult eljárás például a Sea Watch 3 nevű hajó kapitánya, Carola Rackete ellen is. Bár még a nyáron megtiltották neki, hogy kikössön, mégis behajózott Lampedusára, ahol elsodorta az olasz pénzügyőrség katonai hajóját is. Bár a törvényt nem változtatták meg, a Sea Watch 3 karácsony előtt szabadon távozhatott.

Szomráky Béla Olaszország-szakértő arról beszélt az M1-en, a Conte-kormány kénytelen volt bejelenteni a változtatást, hiszen eddigi tevékenységével folyamatosan

megsértette a migrációs törvényeket.

Matteo Salvini, a Liga elnöke, volt belügyminiszter máris élesen bírálta az olasz miniszterelnök szombati bejelentését a törvény enyhítéséről. Mint rámutatott, 2019-ben több mint 11 ezer migráns érkezett Olaszországba. Közösségi oldalán azt írta, csak szeptember óta több mint 6300-an értek partot, ami a nyitott kikötőknek és a kormány, illetve a jelenlegi migránsbarát politikának köszönhető.

 

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest