Közzétette a Belügyminisztérium a közfoglalkoztatási programok éves ellenőrzési tervét. A 2020-as dokumentum rögzíti: a kormány célkitűzése, hogy segélyezés helyett munkalehetőséget biztosítson az elsődleges munkaerőpiacról kiszorultak számára. Ugyanakkor mindenképp átmeneti foglalkoztatási formáról van szó, ami „nem lehet gátja a versenypiaci munkavállalásnak” – írja a Magyar Hírlap.

A megfelelően időzített kontroll- tevékenység során adat- és információgyűjtésre, irat- és helyszíni ellenőrzésre kerül sor. A szaktárca számos szempontot is rögzít ennek kapcsán, így például a támogatás nyújtására irányuló kérelem megalapozottságának, illetve az adatok valódiságának ellenőrzését. Ugyanakkor figyelembe kell venni a korlátok alkalmazását, különösen a huszonöt év alattiak és a szakképzett álláskeresők esetében, továbbá a résztvevők elsődleges munkaerőpiaci igényekre történő közvetítését, a bennragadás vizsgálatát, a mezőgazdasági idénymunka szezonális munkaerő-szükségletének rugalmas kiszolgálását és a megüresedett közfoglalkoztatási álláshelyek újbóli feltöltését célzó intézkedéseket. Az ellenőrzéseket követően szükséges a járási és megyei döntéshozók számára a megfelelő visszajelzés. Ennek formája úgynevezett ellenőri jelentés, vagy összefoglaló értékelés lehet – olvasható a lap által megismert tervezetben.

A közfoglalkoztatásban részt vevők száma, illetve a szükséges állami forrás egyébként az elmúlt években folyamatosan csökken. A legfrissebb adatok szerint a résztvevők havi átlagos száma 102 630 fő volt 2019 augusztusában, amely létszám az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal, 489 fővel, az előző év augusztusához viszonyítva pedig 16,5 százalékkal, 20,3 ezer fővel volt kevesebb. Megírtuk, a költségvetési támogatás összege 2016-ban még 340 milliárd forint volt, jövőre már csak 128 milliárd lesz, amely átlagosan 91 ezer fő közfoglalkoztatását teszi lehetővé. Jövőre alapvetően az idén is működő programok folytatódhatnak, mint például a járási startmunka programok.

 

Forrás: Magyar Hírlap | Borítókép: illusztráció