A felkészülés fontosságáról és a karácsony üzenetéről is megosztotta gondolatait portálunkkal a görögkatolikus parókus, aki szerint a közösen eltöltött idő és a figyelem a legtöbb, amit adhatunk.

– Miért fontos, hogy felkészüljünk lélekben is az ünnepre?

– A gyerekeknek ezt úgy próbáltam szemléltetni, hogy ha csak beesel egy dolgozatra, akkor sok jóra nem számíthatsz, lehet hogy jól sikerül és beletalálsz, de ha szeretnél eredményes dolgot létrehozni, akkor mindenképp készülni kell. Egyrészt otthon is látják, hogy egy picit ünnepi öltözetet kap a lakásunk, otthonunk, az étkezésünk, és nagyon sok minden van, amit elő kell készítenünk ahhoz,  hogy 24-én már ne a boltokat kelljen járnunk, és ugyanígy, mivel test és lélek az ember, nemcsak a testére figyel oda, hanem a lelkére is. Ha nem figyelünk oda a lelkünkre, akkor képes úgy elmenni felettünk az idő meg a világ, hogy szétcsúszunk 24-re, és bár szeretet ünnepének nevezzük a karácsonyt, de minden lesz, csak a szeretetről nem fog szólni és a családról, illetve az otthonunkról. Fontos tehát azért készülnünk, hogy ne váratlanul essen ránk az ünnep, hanem hogy megfelelő előkészületek után ünnepelni tudjunk.

– Véleménye szerint 2019-ben mit tud üzenni karácsony? Változik esetleg az üzenete a korral –  hiszen sok minden modernizálódik –, vagy ez állandó?

– Alapvetően kétezer éve a karácsony az mindig ugyan azt jelenti a kereszténység számára, és annak idején egy olyan óriási erő volt benne, ami most így 2019 karácsonyára kiforgatja a sarkából a világot. Ezt elsősorban anyagi valóságában látjuk: soha nem látott méreteket ölt a költekezés, illetve az előkészület ahhoz, hogy karácsonyunk legyen, de mintha elfelejtenénk, hogy honnan is indult az egész. Maga erejét mutatja az, hogy hova jutott, és hogyha azt nézzük, hogy most miben vagyunk, akkor túlságosan elcsúszott a karácsony az ajándékozásba, az ünnepi külsőségekbe, és nem figyelünk eléggé oda a lelki dolgaira. Ma azt gondolom, hogy leginkább 2019-ben azt kellene hangsúlyoznunk, hogy a sok külsőség mögött mégis mi az, ami erejét adja a karácsonynak. Számunkra, keresztények számára egyértelműen az, hogy a legnagyobb ajándékot kaptuk: magát az Istent, aki emberré lett, és ebben az van benne, és azért adunk ajándékot egymásnak is, és azért ünneplünk, merthogy mindannyian ezt az ajándékot tovább szeretnénk adni. Amikor valaki kap valamit, akkor a legtermészetesebb az, hogy akkor lesz igazán ajándékká, ha ezt meg tudom osztani másokkal. És akkor tudom megosztani, hogyha én kapcsolódni tudok a másik emberhez; a családomban, a baráti körben, és én azt gondolom, hogy ma, a karácsonynak üzenete 2019-ben az, hogy a lelki valósága nem változott, mi változtunk meg, és túlságosan egyoldalúan látjuk a karácsonyt, és egy picit vissza kellene billenni, hogy lássuk, hogy mi az igazán fontos a karácsonyban, és akkor lesz számunkra egy olyan erőforrássá, amivel a következő évnek vágunk neki.

– Akkor mondhatjuk azt, hogy a karácsony, illetve az adventi időszak egyfajta feltöltődést is adhat a következő évre?

– Mindenképp azt gondolom, igen. Azt szoktam mondani, hogy a karácsony mindig olyan, mint egy tükör: amikor tükörbe nézünk, akkor meglátjuk magunkat, hogy mi történt velünk az elmúlt néhány órában, a karácsony is ilyen, ha belenézünk, megéljük az ünnepet, akkor egy képet ad arról, hogy milyen volt az elmúlt időszakunk, és innentől kezdve kettő út van. Vagy előrenézek és szeretnék változtatni ezen, és azért nyerek abból, hogy változtatni tudjak, vagy az, amit megkaptam, az egy elégedettséggel tölt el, és azért kapok erőt, hogy tovább tudjam folytatni; egy lendületet, hogy még többet tudjak beletenni, és még több legyen, amit osztani tudok.

Karácsonykor gyakran úgy gondoljuk, hogy valamit szeretnénk átadni a másiknak, és elfelejtjük azt, hogy a legfontosabb, amivel a másiknak örömet szerezhetünk, az mi magunk vagyunk. Amikor én  időt tudok a másikra szánni, figyelmet tudok rá szánni, a legtöbb ez, amit adhatunk, és ennek az egész gyökere maga az Isten. Ő nem akármit adott, hanem önmagát adta, és ezért gondolom azt, hogy számomra azért nagyon nagy titok és azért nagyon nagy ereje van a karácsonynak, mert újra és újra ezt akarja felvillantani, hogy teljesen mindegy, hogy mi van az asztalon, ha együtt vagyunk és le tudunk ülni és barátságban tudunk együtt lenni, akkor az mindennél fontosabb. Teljesen mindegy, hogy mi van a fa alatt, nem az számít, hogy mit tud megvenni az ember, de az, hogy együtt tudunk lenni, énekelni, beszélgetni tudunk és játszani, az mindennél többet ér. A gyerekeinknek mindig az a fontos, hogy “Apa, legyél velünk!”, hogy “Apa, miért mész el megint?” – tudjuk, hogy ez az időszak számunkra az egyik legmozgalmasabb időszak, papok, egyháziak számára, de ennek ellenére mindig igyekszem, amikor itthon vagyok, akkor teljesen itthon lenni; elkülöníteni, hogy készülni és dolgozni kell, de akkor teljesen kimegyek és teljes mértékben oda koncentrálok, hogy minél hamarabb elvégezzem a feladatomat, viszont hogyha bejövök a családomhoz, akkor igyekszem a gondolataimat kint hagyni és teljes mértékben velük lenni.

Talán egy kicsit kidomborodott az emberi oldala a karácsonynak, és ezért elvesztettük az igazi gyökereket attól, hogy mit jelent. Nagyon fontos az emberi oldal, hiszen itt éljük meg, ebben lesz valóságossá az, ami bennünk van, de az ünnep mégis mindig a szívünknek a legmélyén talál meg, és ha van kivel ünnepelni, van mit ünnepelni, akkor az egy nagyon nagy erőt ad a következő időszakhoz.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest