Felerősödött az NGO-k aktivitása az ellenzéki önkormányzatoknál, az Amnesty International és társai közvetlenül is ajánlatot tettek az új vezetőknek – írja a Magyar Hírlap. Muszáj lesz hallgatni ezekre a megkeresésekre – fogalmazott a jogvédő szervezet igazgatója.

Tizennyolc civil szervezet közös levélben fordult a budapesti, kerületi és megyei jogú városok vezetői­hez, tizenöt területen fogalmaznak meg olyan szakpolitikai javaslatokat, amelyek a jövőben lehetőséget biztosítanak a hatékony szakmai együttműködésre, az érintettek bevonására és a civil szervezetek tapasztalatainak hasznosítására – erről számoltak be a minap az érintettek. Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója a lépést az októberi önkormányzati választás után előállt új helyzettel indokolta.

Karácsony Gergely főpolgármesternél és balliberális kollégáinál alighanem nyitott ajtókat döngetnek. Vig szerint már több pozitív választ kaptak, sőt, kértek tőlük konkrét tanácsokat és javaslatokat is. Muszáj lesz hallgatni ezekre a megkeresésekre – fogalmazott a jogvédő szervezet vezetője, aki arról is beszélt a HVG-nek, hogy a kritikus hangok elhallgattatása folyik a kormányzat részéről. Nem leplezte az olyan közreműködő szervezetek, mint a TASZ, a Város Mindenkié Csoport, a Magyar Helsinki Bizottság vagy a Pride azon reményét, hogy a kormányt leváltsák. Lényegé­ben ebben segítenék az ellenzéket. A jellemzően Soros által támogatott szervezetek egyre aktívabbak a településeken, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Karácsony-féle ígéretek végrehajtását is beelőzte a Transparency International, a K-Monitor és az Átlátszó által közösen kidolgozott Ez a minimum! program, amely az átláthatóságot hivatott garantálni. Egyes beszámolók szerint a dokumentum utat talált más, szintén ellenzéki vezetés alá került önkormányzatokba is.

A főpolgármester reményét fejezte ki, hogy a budapesti példa pozitív spirált indít el az országban, továbbá megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Transparency részéről Ligeti Miklós beszédet mondott a közgyűlésben, majd ezt viszonozta is a szervezet december eleji antikorrupciós rendezvényén. Mindez aligha meglepő, hiszen a párbeszédes politikus azzal kampányolt, hogy szabad bejárást fog biztosítani e szervezeteknek a Városházára. Úgy tűnik, ezt az ígéretét betartja.

Felsorakozott Karácsony Gergely mellett a Magyar LMBT Szövetség is, és hasonló szólamok köszönnek vissza a Brüsszeltől a nemzeti kormányok megkerülésével közvetlen önkormányzati támogatásokat követelő, Prága, Pozsony és Varsó főpolgármestereivel közösen létrehozott Szabad Városok Szövetségének kiáltványában, amely szintén kiáll a „tolerancia és a kulturális sokszínűség” mellett.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest