A Családvédelmi Akcióterv és a Magyar Falu Program folytatása és megerősítése, valamint egy Gazdaságvédelmi Akcióterv megalkotása lesznek a kormány következő kiemelkedő feladatai – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy exkluzív interjúban Balatonalmádiban a kormánypártok kihelyezett frakcióülése előtt, olvasható a Négyes választókerületi újság legújabb számában.

A Magyar Falu Program első körös nyertesei már kézhez kapták a megnyert összegeket, összesen több mint 21 milliárd forintot, Csongrád megye 4-es számú választó kerületbe pedig közel 300 millió forint érkezett.

Orbán Viktor a 2019-es önkormányzati választások kapcsán úgy értékelt: a Fidesz megnyerte azt, összességében mintegy 1 millió 800 ezer szavazatot kapott, az ellenzék ennél pedig jóval kevesebbet, ezért a következő időszakban ugyanolyan magabiztos kormányzást ígért, mint az előző kilenc évben, mivel meg van ehhez a támogatásuk.

 „Három fontos csomópontja van az előttünk álló hónapok politikai munkáinak, az első a Családvédelmi Akcióterv végrehajtása, esetleg új elemekkel való kiegészítése, a második a gazdasági növekedés fenntartása, ezen múlik a munkahelyek száma, és a béremelkedés mértéke. Ezt a két dolgot soroljuk előre, és mivel az európai gazdaságban felhők gyülekeznek az égen, nekünk gazdaságvédelmi akciótervet kell megalkotnunk a következő hónapokban, a harmadi, szép feladat pedig, hogy a Magyar Falu Programot megerősítsük, mert óriási az érdeklődés ez iránt, ezért ennek a pénzügyi kereteit, a formáit szeretném megerősíteni, és ehhez majd felhatalmazást fogok kérni a Parlamenttől. „– emelte ki a miniszterelnök.  

A program idén indult, 75 milliárd forintos kerettel eddig 21 milliárd értékben történtek kifizetések, 6 milliárd forintot fordítanak önkormányzati- és 7 milliárd forintot egyházi közösségi terek fejlesztésére, további 4 milliárd forintból 186 településen újulhatnak meg, vagy épülhetnek új orvosi rendelők, 778 település pedig összesen 2 milliárd forintból szerezhet be orvosi eszközöket.

 

 

A választó kerületbe 268 976 961 forint érkezett a program keretein belül, a falvak önkormányzatai temető fejlesztésre, óvodák külső- és belső fejlesztésére, orvosi rendelők modernizálására, orvosi eszközök beszerzésére, belterületi utak felújítására, járdajavításra, és közterület karbantartásához szükséges eszközök fejlesztésére fordíthatják a megnyert pénzt, mindemellett azonban több településen az egyházak is pályáztak, ott közösségi tereket fognak megújítani a program segítségével. A nyertesek között volt Kövegy, Székkutas, Csanádalberti, Kiszombor, Magyarcsanád, Nagyér, Királyhegyes, Maroslele, Nagylak, Mártély, Óföldeák, Ambrózfalva és Pitvaros is.

Jövőre a tervek szerint az idei összegnek több mint a dupláját, 150 milliárd forintot szán a kormány a falvak felzárkóztatására- erről már Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszélt egy budapesti sajtótájékoztatón, ahol azt is kiemelte: a 2010 előtti kormányzással szemben ők tenni szeretnének azért, hogy megállítsák a kistelepüléseken a népességcsökkenést.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest