Eddig is jártak őstermelők árulni alkalmanként, most már normális körülmények között tehetik meg. A mintegy 8 millió forintos beruházás több mint felét egy hűtőház felállítására fordította a település.

– Nehezen érti az ember, hogy lehet település és település, falu és falu között ekkora különbség. – jegyezte meg Lázár János ma délután a csanádalberti új piac átadásán. A térség országgyűlési képviselője hozzátette:

az egyik faluban rosszul mennek a dolgok, nem is olyan messze innen, pár kilométerrel odébb viszont képesek megvalósítani az álmaikat.

A képviselő ez utóbbival arra utalt, hogy Csanádalbertin az utóbbi kilenc évben elképesztő fejlődés ment végbe a méretéhez képest, a képviselő testület és a polgármester kitartóan és keményen dolgozik, így pedig sorra nyerik a pályázatokat is.

Lázár János elmondta, a polgármesteri munka legfontosabb része, hogy a településeken élőknek feltételei, jobbak legyenek a körülmények, mert a fiataloknak többek között így lehet kedvet adni ahhoz, hogy ne akarjanak elköltözni.

A helyi termékeket árusító piacra kitérve a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, minden olyan kezdeményezést támogat a kormány, ahol helyi piacot akarnak az emberek, mert ezzel tud az ország versenybe szállni a multinacionális cégekkel.

Mint kiemelte, sajnálattal látja, hogy Magyarországon a legnagyobb élelmiszer kereskedők kivétel nélkül külföldi tulajdonban vannak, a magyar emberek az ezermilliárdokat, amit élelmiszerre költenek, külföldi nagy cégeknél költik el, ezért a magyar kiskereskedők egyre nehezebb helyzetben vannak.

 

 

Ezért is fontosak a termelői piacok, mert ott nagy eséllyel magyar árut, magyar embertől találni. Lázár János arra is felhívta a figyelmet, hogy nem árt jól megnézni, hogy az ember mit vásárol a nagyáruházakban.

– Nyugat-Európa élelmiszeripari szemetét akarják eladni a magyar embereknek, meggyőződésem, hogy azért is van ennyi beteg ember Magyarországon, mert rossz minőségű élelmiszereket adnak el nekik. – mutatott rá a képviselő.

Mint Csjernyik Zoltántól megtudtuk az új piac mintegy 8 millió forintból valósult meg, ebből 10 százalék önerőt kellett vállalnia a településnek. A beruházás 65%-át a hűtőkonténer tette ki, amelyben elsősorban a helyi közfoglalkoztatásban termelt zöldséget, gyümölcsöt fogják majd tárolni, amelyek nagy részét a lakosok között osztják szét támogatásként.

A piac nyitvatartásáról még nem döntött a képviselőtestület, ám az önkormányzat termékeit valószínűleg hetente háromszor lehet majd venni. Az elsősorban helyi és környékbeli árusok, akik igénybe szeretnék venni, bármikor megtehetik, díja nincs, az önkormányzat mindössze annyit kér, hogy ellenőrzött termékeket árusítsanak, mondta el portálunknak Csjernyik Zoltán.

A piac átadása után közös Falukarácsonyt is tartottak a településen, ahol gyermekműsorral és vacsorával várták a lakosokat a művelődési házban.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest