Meghatározó léptékű fejlesztésre szánta el magát a belvárosi egyházközség Makón; a Szent István Király templom százévesnél is régebbi padjait szeretnék kicserélni. Az új bútorzat elkészítéséhez szükség van a hívek és támogatók adományaira is.

2022-ben lesz 250 esztendős a makóiak Szent István téri temploma, amelynek padjai nagyjából fele annyi idősek. A 120 év nem telt el nyom nélkül a bútorzaton, amely általában véve erősen leromlott állagúvá,egyes részein pedig balesetveszélyessé is vált. – Szakértői vélemény állapította meg a szú erőteljes jelenlétét mindenhol, törésekkel és kopásokkal teltek a térdeplők vagy hiányosak. Nem egyszer fordult elő, hogy szentmise közben tört ketté a padsor ülődeszkája a hívek alatt – vázolta a jelenlegi állapotokat Pálfai Zoltán.

A település katolikusainak vezetője elmondta, régóta próbálják orvosolni a helyzetet és keresték a praktikus javítási lehetőségeket, ám mostanra bebizonyosodott, csak a teljes csere jelent tartós és biztonságos megoldást az ügyben. Emellett az is nyilvánvalóvá vált a vizsgálatoknál, hogy a padcserének csak a templom alsó szigetelésének elkészítésével együtt van értelme, mert nincs megfelelő alapja sem a jelenlegi bútoroknak. – Az akkori kor technikáinak megfelelően, csak téglát és homokágyat alkalmaztak. Szeretnénk tehát most a teljes aljzatot elkészíttetni, szigeteléssel együtt. A templom mészkő járólapjai is töredezettek, tönkrementek, ezeket is újakra cseréljük majd – avatott be terveikbe Pálfai atya, amelyekről a legutóbbi ülésen döntöttek az egyháztanács tagjai. 

A barokk stílusú, műemléki védettséget élvező templom jelenlegi berendezése második generációs, az eredeti bútorzatról nem maradt fenn emlék. – A stílusjegyet képviselve, a fenyőből készült pad félköríves záró elemét teljessé kívánjuk tenni és díszíteni egy liliom motívummal is, ami most hiányzik. Az anyag és munkadíj költsége a legkedvezőbb árajánlatot figyelembe véve is 24 millió forint lesz – tájékoztatott a plébános, aki hozzátette, az összeg több mint fele a rendelkezésükre áll.

A hiányzó rész előteremtéséhez jelenleg is keresik a forrásokat és számítanak a hívek és jó szándékú támogatók adományaira is. – Egy ember és egy közösség életében egyszer, ha adódik ilyen jelentőségű esemény. Az adakozók neveit egy táblán meg akarjuk örökíteni a templom falán, hogy száz év múltán is fennmaradjanak a hely és a város történetében. Szinte minden makói vagy kistérségben élő kapcsolatba kerül a hite, személyes történései, családi események vagykulturális rendezvények kapcsán a templommal. Szinte az utolsó pillanatban vagyunk, hogy tegyünk valamit az ügyben összefogva, jóindulattal egy nemes célért, a jövőért – lelkesedett Pálfai Zoltán atya. A munkálatok a tervek szerint 2020 első felében kezdődnek el. A belvárosi egyházközség egyébként rendszeresen, többféle módon segít rászorulókon, közösségeken és civil szervezeteken; most viszont támogatást kérnek a helyzet megoldásában.

Aki szeretne hozzájárulni a kezdeményezéshez, a következő számlaszámon teheti meg:

11735074 – 20010836 (Szent István Király Plébánia – OTP Bank)

A megjegyzés rovatba kérjük írják be: adomány padokra.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest