A térség országgyűlési képviselője volt a Rádió7 Közös Nevező című műsorának vendége szerda délelőtt. A politikust a 2019-es évről, Makóról, a turizmus fejlesztéséről, Hódmezővásárhelyről, a Ménesbirtokról, és arról is kérdezte Czabarka János, hogy miként ünnepli majd a karácsonyt.

A beszélgetés során elsőként Hódmezővásárhely került fókuszba, mely során Lázár János a választást értékelte. Mint rámutatott, ezzel egy két éves időszak zárult, amely egy nagyon nehéz időszak volt.

„Egy nagyon nehéz választási harc van mögöttünk” – értékelt a politikus, aki jó munkát kívánt az új városvezetésnek, de felhívta arra is a figyelmet, hogy „nem ők nyertek valójában, hanem a Fidesz veszített”, amely országosan is igaz, így a pártnak gondolkodnia kell azon, miben változtassanak, hogy a választópolgárok bizalmát visszaszerezzék.

Véleménye szerint az október 13-i választás is megmutatta, Magyarországon jól működik a demokrácia és lehet változásokat elérni, de hangsúlyozta: az a tapasztalata, hogy a baloldal arra képes, hogy megnyerjen választásokat, elsősorban uszítással, irigységgel, gyűlöletre épített politikával, ez zajlott Hódmezővásárhelyen is, de utána ezzel a hatalommal nem sokat tud kezdeni.

Vásárhellyel szemben pozitív példaként hozta fel Makót, ahol a politikusok moderálni tudták a politikai harcot a város érdekében, Vásárhelyen pedig, mint fogalmazott, megdöbbentő állapotok uralkodnak, a város megosztott, amelyet a városvezetés fenntart.

A beszélgetés folytatásában az országos politikáról esett szó, illetve a politika egészének változásáról. Mint Lázár János kiemelte, új témák jönnek, a régiek kimennek, a politikusoknak is változnia kell, hiszen egyre nehezebb megszólítani az embereket, a fiatalok megszólítása érdekében pedig modernizációra van szükség.

Czabarka János kitért arra is, hogy mi a makói siker titka? Lázár János véleménye szerint Hódmezővásárhellyel szemben pont Farkas Éva Erzsébet személyében van egy érdemi különbség, hiszen ő öt évvel ezelőtt egy nagyon szoros versenyben nyert, és ebből azt a tanulságot vonta le, hogy nem széthúzást és feszültséget kell gerjeszteni, hanem az összefogást kell erősíteni Makó városában és közös nevezőt kell találni.

– Makón tudnak arra a kérdésre válaszolni,  hogy mi a város jövője. Sok-sok évtizeddel vagy évszázaddal ezelőtt Makón a hagymára építették a város jövőjét; a hagymatermesztésre és kereskedelemre, ma pedig a Hagymatikumra, a fürdőre építik a város jövőjét, és ebben egyetért ellenzék és többség egyaránt. Buzás Péter kezdte, Farkas Éva Erzsébet folytatja, és mindenki támogatja abban, hogy a turizmus legyen Makó városában a kitörés – hangsúlyozta Lázár János, hozzátette: miután ebben meg tudtak állapodni és van egy közös nevező, ez lehűti a kedélyeket és moderálja a vitát, és bár vannak pártviták, azt fél óra alatt kezelik.

Mint kiemelte, teljesen más a hangulata a városnak, más a klíma, az emberekben van nyitottság arra, hogy együttműködjenek a kormányzattal, és nyilván itt is van elégedetlenség, de Makó városának szüksége van szövetségesekre és felismerte ennek fontosságát.

A térség országgyűlési képviselője rámutatott: ma Makó belvárosában 70 olyan szálláshely van, ahová évente 50-60 ezren jönnek, ez 5-6 évvel ezelőtt 7 szálláshely és ötezer ember volt, így erre lehet építeni a város jövőjét.

Mint elmondta, lezárult a közbeszerzés, ami az új fürdőfejlesztéssel kapcsolatos, így jövő tavasszal elkezdik építeni, továbbá tető alá hoznak egy megállapodást egy országos szállodalánccal egy 120 szobás szállodának az építésére, így egy 6-7 milliárdos szállodaberuházás valósulhat meg, amellyel véleménye szerint megoldják Makó jövőjét, ezt a jövőképet pedig a legdurvább ellenzéki politikusok sem kérdőjelezik meg.

Ezt követően Mezőhegyesről és a Ménesbirtokról esett szó: a Közös Nevező vendége elárulta, ez számára is nagyon nagy iskola, ahol a nap végén az eredmény számít. A beszélgetés során Lázár János betekintést engedett a Ménesbirtok változatos feladatkörébe, amelyhez a helyi iskola is hozzátartozik, a Ménesbirtok pedig mintagazdaságként hozzáférhető és bemutatható is.

Az ünnepek közeledtével a politikus arról is mesélt az adásban, hogy miként ünneplik otthon a karácsonyt. Mint elárulta, a kevés ajándék oldalán áll, továbbá kiemelte, hogy hálás a családjának, és hogy a baráti kötelékek is erősebbek lettek az utóbbi egy-két évben, hiszen a támadások és az esetleges vereségek alatt mutatkozik meg, hogy kire számíthat az ember. A politikus az ünnepi menü kapcsán elmondta, édesanyjánál fogyasztanak majd halászlevet, felesége pedig töltött káposztát készít, de pulykát és kacsát is sütnek a családban.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest