Hírek Makó Színes

Jubileumi gálaműsorral koronázta meg a Forgatós az elmúlt tíz évet

Az idén tízéves Forgatós Táncegyüttes gálaműsorral ünnepelte a jubileumot szombat este a Hagymaházban: az ünnepi előadáson a régmúlt falusi karácsonyi készülődések idejébe, Jézus várásának időszakába repítették el a nézőket.

Az est háziasszonya, Morvai Noémi köszöntőjében kiemelte: mindenki tudja és érzi, hogy múlt nélkül nincs jövő, és hogy ez az a hely, ahol izzadtságos munkával hatalmas értéket, ma már nem csak jogunk, hanem kötelezettségünk is e nemzeti kincset, amelyet őseink hagytak ránk, továbbadni.

A Duna Televízió és a Fölszállott a páva műsorvezetője továbbá tolmácsolta Lázár János levelét is a megjelenteknek. Az országgyűlési képviselő levelében rámutatott: „tíz év alatt nyugodtan mondhatjuk, hogy néptáncegyüttes nemcsak Makó, de a régió, sőt az ország egyik legjelentősebb és legnívósabb együttese lett”. A politikus levelében a néptánc eredetéről és fontosságáról is írt, annak nemzetmegtartó erejéről.

– A Forgatós Táncegyüttes bizonyította, méltón képviseli ezt a hagyományt, képes a folyamatos megújulásra és évről-évre újabb előadásokkal jelentkeznek, és részt vesznek olyan nagyszabású, hazai produkciókban is, amelyeket sok ezren látnak az országban. Elkápráztató műsoraikkal, felejthetetlen élményeikkel gazdagítják nézőközönségüket, méltán lehetnek rájuk büszkék a makóiak, és mindenki, aki ismeri őket – tolmácsolta Lázár János szavait Morvai Noémi, aki levelében gratulált az együttesnek és további sikereket kívánt.

navigate_before
navigate_next

Sebő Ferenc beszédében felidézte a kezdeteket, amikor nem volt a népzene egy népszerű dolog Magyarországon, és örömmel beszélt arról, hogy ma mennyien foglalkoznak ezzel a műfajjal. A Kossuth-díjas zenetudós kiemelte a tánc, mint kifejezőeszköz fontosságát és szerepét.

– Ha az embernek van egy eszköze, egy nyelvezete arra, hogy kifejezze a belső feszültségeit, ami keletkezik benne, akár boldogság vagy szomorúság miatt, akkor megkönnyebbül, az gyógyít, ezért van szükség arra, hogy a gyerekeinket a kommunikáció szentháromságára megtanítsuk: a beszédre, az énekre és a táncra – hangsúlyozta.

Czirbus Gábor a város nevében köszöntötte a Forgatós Táncegyüttest és a megjelenteket. Az alpolgármester beszédében szólt a Forgatós sikereiről, illetve megosztotta a táncegyütteshez köthető személyes élményeit is.

A jubileumi előadás során a talpalávalót a DOBRODA Zenekar húzta, Kallai-Takács Éva népdalénekes énekelt, illetve jelen volt Kővágó Zsuzsanna, a Magyar Táncművészeti Egyetem címzetes docense és Koltay Gergely, Kossuth-díjas zeneszerző, illetve Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező.