Kiemelt hírek Makó

Újabb hat hagymatermelőt támogat a város

Aláírták a hagymatermelők támogatását segítő pályázat nyerteseivel a szerződéseket, a gazdálkodók fejenként 1,5 millió forintot kapnak, amelyért többek között három évig folytatniuk kell a hagyományos hagymatermesztést.

2017-ben hirdette meg először a városvezetés a hagymatermelők támogatását célzó pályázatot, idén 9 millió forint keretösszegből 6 nyertes gazdálkodó kap 1,5-1,5 millió forintot. A szerződések aláírásakor farkas Éva Erzsébet elmondta, , az önkormányzat nagy figyelmet fordít a mezőgazdasági vállalkozókra is, a korábbi ciklusban ezért is törölték el a makói őstermelők számára a piac helypénzt, és a mezőőri járulékot, és többek között ezért tartották fontosnak a piac beruházás megvalósítását is.

A polgármester hozzátette: minden évben több mint 300 millió forint támogatást oszt ki a költségvetésből a város, ennek része a hagymatermesztők támogatása is.

– Fontosnak tartjuk, hogy a mintegy 200 éves múltra visszatekintő hagymatermesztés megmaradhasson, mert Makó még mindig a hagymáról a leghíresebb. – hangsúlyozta farkas Éva Erzsébet.

A pályázat egyik kitétele, hogy a nyerteseknek három éven keresztül folytatniuk kell a hagyományos hagymatermesztést. A gazdálkodókat meghívják a Hagymafesztiválra is, hogy bemutassák termékeiket, és a Korona épületében pályázati forrásból megnyíló Portékatár-ban is szeretné a város értékesíteni a hagymájukat, mert a Makóra érkező turisták rendszeresen keresik.

 

navigate_before
navigate_next