Hírek Kiemelt hírek

Szakmai fórumon mutatkozott be a megye új elnöksége a polgármestereknek

Szakmai fórumra hívták a megye polgármestereit, ahol az utóbbi évek eredményeiről és a további tervekről, jelenlegi feladatokról is szó esett, de előadások is várták a résztvevőket. A térségből több polgármester is jelen volt a programon, amelynek a Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi, Rákóczi téri épülete adott helyszínt.

A szakmai fórumon a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Gémes László a megye polgármestereinek arról is beszámolt, hogy milyen tervekkel indul neki a következő ötéves munkának a megyei önkormányzat, de szó volt a Terület és Településfejlesztési Operatív Program eddigi megyei eredményeiről és folytatásáról, továbbá a határon átnyúló fejlesztési lehetőségekről is. A megyei közgyűlés elnöke a fórumot megelőző sajtótájékoztatón felidézte, az őszi önkormányzati választásokat követően, október 30-án alakult meg az új Csongrád Megyei Közgyűlés, azóta dolgozik annak elnökeként.

– Az első és legfontosabb lépésem közt szerepelt a megye polgármestereivel felvenni a kapcsolatot, hiszen a megyei önkormányzatnak fő feladata a településeknek a segítése, és ez nem csak a TOP program lebonyolítására vonatkozik – mutatott rá Gémes László. Mint kiemelte, a 2019 és 2024 közti időszakban a Csongrád Megyei Önkormányzat az eddigieknél hangsúlyosabban szeretné képviselni a kormányzati szándékot, azt a törekvést, hogy a fejlesztésekkel nagymértékben és folyamatosan javítsák az állampolgárok életminőségét.

– Ezek a közös tennivalók, amelyek indokolják az állandó szakmai fórumok éltre hívását, az első rendezvény a mai nap lesz, amelynek témája, hogy bemutatkozik a megyei közgyűlésnek az új elnöksége, elmondjuk terveinket, megkezdjük az együttműködést. A jövőben mindig aktuális és érdekes információkkal szeretnénk szolgálni a településvezetőknek, és olyan szakmai előadókat kívánunk meghívni, akik első kézből tudnak nagyon-nagyon fontos tudnivalókkal szolgálni – fogalmazott a közgyűlés elnöke.

A szerdai rendezvény programja kapcsán példaként említette, hogy a kormányhivatali tájékoztató mellett elhívták a Pénzügyminisztérium illetékes főosztályvezetőjét is, aki a TOP programmal kapcsolatos országos aktualitásokról számol be, továbbá újdonságokat is hallhatnak a résztvevők a határon átnyúló programok tervezésének a jelenlegi helyzetéről, amely nagyon fontos a településeknek, így ebben hatékonyabban szeretnének segíteni. Fontos témának nevezte továbbá a megyei területrendezési tervet, amelynek felülvizsgálata jelenleg is folyamatban van.

navigate_before
navigate_next

Mint hangsúlyozta, a mai napon partnerséget kínálnak a településeknek befektetés-ösztönzés területén, hiszen ez egy olyan ágazat, amivel sokan nem foglalkoztak, de véleménye szerint a mai világban minden önkormányzat számára kötelező ezzel foglalkozni, de a tapasztalatok szerint – főként a kistelepülésekre gondolva – nem megfelelő a tevékenység hatékony ellátásra. A megyei önkormányzat így elkezdte azt a munkát, hogy a településeket összefogva, egységesen jelennének meg a potenciális befektetőknek a térképén, hogy minél nagyobb volumenben tudják bevonzani a befektetéseket a megyébe, amely várhatóan a munkaerő-piacra is kedvező hatással lesz és a jövedelmek növekedéséhez fog vezetni.

Gémes László kiemelte a 2015-ben indult TOP fontosságát és eredményeit, amely a legfontosabb feladata jelenleg a megyei önkormányzatnak és a településeknek is nagyon nagy jelentőségű, hiszen ebből valósultak meg nagyon komoly fejlesztési programok. Rámutatott: a program indulásakor minden megyei önkormányzat tudta, hogy milyen forrást tud majd felhasználni, amely Csongrád megyében először 29,2  milliárd forint volt az 58 településre, amelybe Szeged és Hódmezővásárhely megyei jogú városokként nem tartoztak bele, nekik külön keretük volt. A két város és a megyei önkormányzat kerete pedig összesen 70 milliárd forint volt, amelyet pályázati rendszertől függetlenül is tudtak, hogy a megyébe fog hasznosulni. Kiemelte továbbá: fontos, hogy a TOP mindig százszázalékos támogatást nyújt az önkormányzatoknak, így önerőt nem kell biztosítani hozzá, a kormányzatnak köszönhetően pedig előleglehívásra is volt lehetőség. A megvalósult eredmények közt példaként említette a gazdaságfejlesztést, a közút- és kerékpárút-fejlesztéseket, iskolák, óvodák, szociális intézmények megújulását, de kiemelte a csapadékvíz-elvezető rendszerek megújítását is.

– Fontos, hogy sikerült elérnünk azt, hogy az eredeti, 29,2 milliárd forintos keretünknél lényegesen magasabb összegben tudjunk forrásokat felhasználni – mutatott Gémes László, aki ezt az áremelkedések miatt is fontosnak tartja. Elmondta: várhatóan a még zajló projekteknek köszönhetően az 58 település több mint 260 projektet fog megvalósítani, amely meg fogja haladni a 35 milliárd forintot.

navigate_before
navigate_next

A megyei közgyűlés elnöke továbbá kiemelte, a megye életében jövőre lesz egy nagyon fontos esemény, hiszen 2020. június negyedikétől a megye neve Csongrád-Csanád megyére fog változni, amely a trianoni békediktátum századik évfordulója alkalmából fog megtörténni.

– Lázár János országgyűlési képviselő, korábbi miniszter úr javaslatára támogatta a névváltoztatást az a megyei közgyűlés, amelynek én is tagja voltam. Az Országgyűlés ezt követően hozott erről döntést, melynek értelmében meg fog történni a névváltozás. Számunkra nagyon fontos, hogy ezt Csongrád megye egésze tekintse örömteli változásnak, érezze benne egy történelmi hagyomány és az ezeréves megyerendszer és határainkon kívül kisebbségben élő magyarok iránti tiszteletet és megbecsülést – hangsúlyozta Gémes László, aki továbbá elmondta: az már biztos, hogy a megyei közgyűlés ünnepi közgyűlése 2020. június negyedikén Makón, Csanád vármegye korábbi székhelyén lesz.

Juhász Tünde köszönetét fejezte ki a találkozás lehetőségéért; hogy a kormányhivatal is találkozzon, és előadást tartson a polgármestereknek. A kormánymegbízott elmondta, a települések önkormányzatainak jegyzőivel rendszeresen találkoznak, a kormányhivatal feladata pedig az esetleg diszfunkciók kezelése. Mint rámutatott, az elmúlt évek működése, az önkormányzatokkal kialakított kapcsolatok arra biztatnak, hogy a jövőben is könnyű dolguk lesz, hiszen kevés olyan beavatkozási feladatuk volt az elmúlt években, ahol drasztikusan vagy nagyon határozottan bele kellett volna nyúlniuk az önkormányzatiságába. Az előadáson pedig a legfontosabb tudnivalók kerülnek fókuszba, illetve a változásokról is szó esik.