Hírek

Megkezdték a horvát határnál lévő migránstábor kiürítését

A bosnyák hatóságok többszöri halasztás után elkezdték kiüríteni a hírhedt Vucjak befogadótábort a horvát határnál. Magyar szempontból is lehet jelentősége az intézkedésnek. A gyanú szerint ugyanis az egyre rosszabb boszniai viszonyok miatt irányítják az embercsempészek újra nagy számban Magyarország felé az illegális bevándorlókat. Emiatt napról-napra romlik a helyzet Szerbia északi részén, a magyarlakta településeken – közölte az M1 Híradója.

Mint a hirado.hu írja: több száz illegális bevándorló torlódott fel az észak-vajdasági falvakban. Volt, aki azt mondta, hogy a magyar rendőrök miatt kellett visszajönnie Szerbiába, és társaival nem érti, hogy Magyarország miért zárta le a zöldhatárt, hiszen Nyugaton várják őket. Egy másik férfi szerint is a magyar kormány tehet arról, hogy nem jut el Németországba. Azt remélik, ha tömegesen indulnak el, akkor átengedik őket a magyar határon.

„Felháborító, hogy a migránsok úgy viselkednek, mintha jogukban állna okmányok és ellenőrzés nélkül átlépni az országhatárokat” – erről már a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszélt a helyi rádióban. Pásztor István azt mondta, Szerbiának határozottabban kellene fellépnie az illegális migrációval szemben.

„Az adatok szerint folyamatosan nő a migrációs nyomás a déli határon. Ebben a hónapban már szinte minden nap több mint száz határsértővel szemben intézkedtek a magyar hatóságok” – emlékeztetett a belügyi államtitkár a Parlamentben. Kontrát Károly arról beszélt, hogy van utánpótlás, mert Szerbiában már harmincezer migráns torlódik.

Bakondi György, a Miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerint ez azért van, mert az embercsempészek az egyre rosszabb boszniai viszonyok miatt Szerbia irányába terelik a bevándorlókat. Bakondi erről azután beszélt az M1-nek, hogy a bosnyák-horvát határon járt. Boszniában meglátogatott egy bezárt hotelből kialakított befogadóközpontot is, ahol azt mondta, „kétségtelen, hogy Bosznia-Hercegovina egyedül már nem képes kezelni a migrációt.”

Közben a hatóságok megkezdték a horvát határhoz közeli Vucjak sátortábor kiürítését. Az illegális migránsok elszállítását hónapok óta tervezik. A legnagyobb kérdés ugyanis az volt, hogy hova vigyék őket. A helyiek szinte kivétel nélkül mindenhol tiltakoztak ellenük. Végül a migránsokkal teli buszok kedden a bosnyák fővárosba, Szarajevóba szállították őket. Így továbbra is mintegy nyolcezer migráns van Bosznia-Hercegovinában.

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: illusztráció