Makó Színes

A magyar orvos az álmait is megtalálta Afrikában

Orvosi expedíciói tapasztalatairól számolt ma be dr. Fodor Réka. A Korona dísztermében tartott előadáson az orvosnő élményeiből megírt könyv is megvásárolható volt, amelynek bevétele az afrikai missziókat támogatja.

Személyes benyomások, kalandos történések, megtalált álmok a fekete kontinensen és a hivatás, az értékek, a személyes küldetés fonódik össze dr. Fodor Réka élettörténetében. Az orvosnő 2015-ben a Magyar Afrika Társaság (AHU) XI. Orvosi Missziójának tagja volt Ugandában. Azóta már további négy karitatív küldetésben vett részt, amelyekben gyógyított Nigériában is. A szolgálattal gyermekkori álmát teljesítette be. – Schweitzer olvasmányaim hatására mindig is missziós orvos akartam lenni. Az első utazásom élményeiből született meg az Afréka könyv és alapítvány is – tudtuk meg a belgyógyász-háziorvostól, aki azt is elárulta, kultúrsokk rendszeresen éri, de akkor, amikor hazaérkezik. – Itthon nem mosolyognak az emberek, nem néznek egymásra, nem elégedettek, annak ellenére, hogy mindenünk megvan. Az Afrikában élőknek alig van valamijük, mégis boldogok. Mindig úgy érzem, többet kapok, mint adok, mikor ott vagyok – számolt be dr. Fodor Réka.

navigate_before
navigate_next

A kinti szolgálat kapcsán elmondta, a gyógyítás legnagyobb akadályát az ott élők számára a szegénység jelenti; a legtöbben azért halnak bele amúgy orvosolható betegségekbe, mert nincs pénzük gyógyszerre, vagy nem kapnak felvilágosítást. Ezért itthon nagyon fontos feladat a támogatás megszervezése, kint pedig a fertőzések kezelése. Szerencsére egyre többen állnak a jó kezdeményezések mellé és támogatják ezeket a fontos missziókat. A doktornőét például a családja is, legutóbbi utazására nagyobbik lánya és férje is elkísérte. – Mi árvaházakat látogattunk meg és kerestük, miben segíthetünk. Döbbenetes volt, hogy ott a tragédiák árnyékában, nehézségek közt is tudnak örülni, hinni, hálásnak lenni – osztotta meg Greguss Sándor.

navigate_before
navigate_next

A különleges adventi program a makói önkormányzat támogatásával, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi csoportja szervezésében valósult meg. – Ebben az időszakban gyakran a lényeg elveszik; az, hogy a várakozás, a karácsony a közösen töltött időről, az egymásra figyelésről, a beszélgetésről szól. Ez az előadás abban segíthet, hogy tényleg a fontos dolgokra koncentráljunk – avatott Biró István, a KÉSZ makói titkára. Útravalóként pedig dr. Fodor Réka azt tanácsolta, mindenki élje az álmait, mert akkor teljes és boldog életet tud élni.