Nem véletlenül született arról döntés, hogy le kell bontani a régi víztornyot. Egy internetszolgáltató miatt az egyik képviselő újra elővette a márciusi ügyet, hiába magyarázták el értelmesen az okokat, hárman mégis megszavazták a szerződésének meghosszabbítását.

Márciusban döntött arról még az előző képviselő testület Kiszomboron arról, hogy felmondja a településen internetszolgáltatást nyújtó SASIP 5 Kft. szerződését, mert az antennájuk a régi víztornyon van, amit el kell bontani.

A Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító program keretében ugyanis új tároló épült, így a régire már nincs szükség. Az önkormányzat mindenben körültekintően járt el, a vállalkozásnak mintegy 8 hónap állt rendelkezésére, hogy például átköltözzön az új toronyra, ez azonban a mai napig nem történt meg, miközben mint kiderült a mai testületi ülésen egy másik szolgáltató ezt már rég megtette.

A Hárman a változásért csoport egyik képviselője Bajnóczi János ezt az ügyet vette újra elő, azt erőltetve, hogy az önkormányzat vizsgálja felül a korábbi döntését, és próbáljon olyan megoldást találni, ami kedvez az internetszolgáltató vállalkozásnak is.

Szegvári Ernőné az ügy előzményeként elmondta, amikor az ivóvízjavító program kapcsán eldőlt, hogy a régi tornyot le kell bontani, először arról volt szó, annak valószínűleg több milliós költségét is az önkormányzatnak kell fizetnie, ugyanis a település tulajdona. Sokat küzdöttek 8 másik településsel közösen azért, hogy a projekt következő ütemébe ezt a költséget is betervezzék, ami végül sikerült is. Nem a falu költségvetését fogja terhelni az elbontás, ami nagyon komoly siker.

 

 

A kiszombori testületi ülésen, a Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnökeként részt vett Makó polgármestere is. Farkas Éva Erzsébet elmondta, a Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító program második és harmadik ütemét 2020 augusztus 31-ig meg kell valósítani, és le kell zárni, ennek része a kiszombori víztorony is.

Ha ennek sorsáról most a korábbihoz képest máshogyan dönt a képviselő testület, akkor a teljes projektszerződést módosítani kell, ami

veszélybe sodorja a 17 települést érintő összesen 5 milliárd forintos beruházás lezárását.

Amennyiben ugyanis nem fejezik be időben, visszafizetési kötelezettség terheli a településeket, ami a legkisebbeknek szinte biztos csődöt jelent, de még Makó működésének is komoly gondot okozna, ezért mindenképpen azt javasolta a kiszombori képviselőknek, hogy ne térjenek el az önkormányzat korábbi, megalapozott döntésétől.

A társulás műszaki tanácsadója arra is felhívta a figyelmet, hogy a torony elbontása mindenképpen indokolt, több mint 50 éves, az akkori szabványoknak megfelelően épült. Utoljára 1994-ben volt széleskörű felújítás rajta, gyakorlatilag 2006 óta  – azaz 13 éve – tudni lehetett, hogy az ivóvízminőség-javító program valamikor meg fog valósulni, és nem lesz már rá szükség.

A torony további fenntartásával kapcsolatosan azt is elmondta a szakember, hogy ezeket víztárolási funkcióra tervezték, nem antennatoronynak, ezért például vihar esetén fel kell legyen töltve, mert így biztosítható a stabilitása. A vízszolgáltató azonban a leválasztásához biztosan ragaszkodni fog, mert a régi torony egészségügyi kockázatot is jelent.

A SASIP 5 Kft. tulajdonosai a testületi ülésen elhangzott információk alapján ekkor már belátták, hogy nincs más lehetőség, mint a torony elbontása, Bajnóczi Jánost ez azonban kevésbé foglalkoztatta, szerinte, ha a projekt lezárása 2020 augusztus 31., akkor még február végéig meg lehet hosszabbítani a szolgáltató szerződését, mert január 1. mindjárt itt van, és 3-400 embernek szolgáltat internetet a vállalkozás.

Itt jegyeznénk meg újra: a SASIP 5 Kft.-nek április óta mintegy 8 hónap állt rendelkezésére, hogy a szolgáltatás biztonságáról gondoskodjon. Másik internetszolgáltatónak ez sikerült is.

 

 

Bár a társulás műszaki tanácsadója jelezte, egyelőre konkrét időpontot nem tud mondani, de az ütemezés szerint várhatóan február-márciusban, egyszerre 8 érintett településen van tervezve a tornyok lebontása, a Hárman a változásért csoport mindhárom tagja (Bajnóczi János, Balázs Tibor, Endrész Erzsébet) arra szavazott, hosszabbítsák meg a SASIP 5 Kft. szerződését február 29-ig.

Ezzel nemcsak a kiszombori önkormányzatot hozhatták volna kellemetlen helyzetbe, hanem a tornyokat elbontó vállalkozást is, veszélybe sodorva az 5 milliárd forintos beruházás lezárását.

Mindezt úgy, hogy eddigre már az érintett internetszolgáltató is belátta, nincs más megoldás, költöztetni kell az antennákat. A javaslat szerencsére nem ment át, a képviselő testület másik négy tagja ugyanis megerősítette a márciusi döntést.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy január 1. után megszűnne a SASIP 5 Kft. szolgáltatása, addig, ameddig a másik toronyra nem költöznek át, jogcím nélküli használókként maradhatnak a régin, és a fennmaradó időre az önkormányzat bérleti díjat sem számláz ki. Szegvári Ernőné polgármester mindössze annyit kért tőlük, hogy minél hamarabb próbáljanak meg hozzákezdeni a költöztetéshez.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest