Az EFOP-1.6.3-17-2017-00003 Csongrád Megyei Felzárkózási és Esélyegyenlőségi Program keretén belül a roma lakosság felzárkózását segítő munkacsoport 2019. november 20-án tartotta soros ülését.

A szakkollégisták több mint 70 százaléka roma származású – ismertette az arányokat a Csongrád Megyei Önkormányzat épületében Mészáros Ferenc, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium igazgatója.

Nem tesznek különbséget a roma és a cigány elnevezés között, hiszen az egyik és a másik elnevezést is maguknak érzik a népcsoport tagjai. A szakkollégium tagjai felsőfokú tanulmányaikat folytató hallgatók, s valamivel több mint 70 % roma származású, nem várják el tőlük, ha végeztek, költözzenek vissza a cigánysorra. Azt azonban igen, hogy majdan értelmiségiként formálják a közösségüket.

 

 

A hallgatók sokféle hagyományokat őrző családból érkeztek. Az egyik testvérpár férfi tagja mindenhová elkíséri lánytestvérét, míg akadt olyan, aki a szakkollégiumban találkozott a roma kultúrával először. A munkacsoport résztvevői azt is megtudhatták, hogy a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium eddig összesen kétszázötven diplomás fiatalt bocsátott útjára. A szakkollégium együttműködik a Szegedi Tudományegyetemmel és a Gál Ferenc Főiskolával.

A munkacsoport ülés a pályázat kapcsán ebben az évben megrendezett tematikus napok szervezői által nyújtott beszámolókkal ért véget. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest