A Szegedi Törvényszék három bíróból álló másodfokú tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság azon döntését, melyben Sz. A. elítéltet feltételes szabadságra bocsátotta. A másodfokú bíróság az elítélt vonatkozásában mellőzte a feltételes szabadságra bocsátást a 15 év tartamú fegyházbüntetésből.

A büntetés-végrehajtási bíró . november 26. napján – az emberölés bűntette miatt 15 év fegyházbüntetésre ítélt – Sz. A. elítéltet nem jogerősen feltételes szabadságra bocsátotta annak megállapítása mellett, hogy a feltételes szabadság alatt az elítélt pártfogó felügyelet alatt áll.

Az elsőfokú bíróság döntése meghozatalát megelőzően a büntetés-végrehajtási intézet által adott vélemény, valamint a rendelkezésre álló egyéb iratok és az elítélt meghallgatása útján vizsgálta az elítélt későbbi életvezetésével kapcsolatos szándékát ,s azt állapította meg, hogy  pártfogó felügyelettel valószínűsíthető, hogy a büntetés céljának eléréséhez az elítélt további szabadságelvonása már nem szükséges. Az elsőfokú bíróság végzését az elítélt és védője tudomásul vették, míg az ügyész fellebbezést jelentett be, így az elítéltet nem bocsátották szabadlábra.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa azt állapította meg, hogy az elítélt szabadulása esetén korábbi környezetéhez közel kerülne, és nem zárható ki, hogy a kontrollált, zárt környezetből a kriminalitás szempontjából veszélyeztetett társas környezetbe visszakerülve ezen készsége mérséklődik. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy komoly kockázati tényezőt jelent az elítélt által elkövetett bűncselekmény helyi szintű és országos közvélemény előtti ismertsége, mely megnehezítheti számára a mindennapi feladatok ellátását, és visszaterelheti a korábbi kriminális élethelyzetbe.

Mindezek alapján nem állapítható meg, hogy az elítélt szabadlábra kerülése esetén a társadalmi együttélés szabályait maradéktalanul be fogja tartani, és az elvárásoknak megfelelő életet fog élni, az elítélt a társadalom tagjaira nézve továbbra is potenciális veszélyt jelent, így a büntetésnek a társadalom védelmét érintő célja vonatkozásában nem érhető el a szabadságvesztés további végrehajtása nélkül, figyelemmel arra is, hogy e veszély kivédése nyilvánvalóan erősebb tényező, mint a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége, a társadalomba való visszailleszkedés joga.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a jogszabályban meghatározott, és az elítélt magatartását kontrolláló eszközök, így a pártfogó felügyelet az elítélt vonatkozásában a feltárt negatív kockázati tényezők kivédésére még esetleges további magatartási szabályok előírása mellett sem elegendőek. Ezért a másodfokú bíróság az ügyész által bejelentett fellebbezést alaposnak tartotta és az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta, mely során az elítélt feltételes szabadságra bocsátását mellőzte.

Mint az közismert, 2006-ban Olaszliszkán utazott keresztül Szögi Lajos a családjával, amikor kirohant eléjük egy kislány. A kislánynak szerencsére nem lett komolyabb baja, de a felbőszült családtagok agyonverték a sofőrt, a tiszavasvári tanárt.

Nyolcat ítélt el a bíróság a csődületből, akik hozzájárultak Szögi Lajos halálához. Sz. A. volt az, aki kirángatta Szögit a kocsiból, és ő is részt vett a bántalmazásában. 15 évet kapott.A börtönben mintarabként viselkedő elítélt legutóbb júniusban kérte, hogy a bíróság engedje el a hátralévő büntetését, és helyezze feltételesen szabadlábra, de akkor elutasították a kérvényét.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest