Egyéni képviselői indítványában akarja felülvizsgáltatni a régi kiszombori hidroglóbusz tetején lévő informatikai antennákkal kapcsolatos jövő január 1-től esedékes felmondást Bajnóczi Sándor képviselő, mondván Baranyi Sándor cége ezen keresztül biztosítja a község internetellátásnak közel 10 százalékát, köztük több közintézményét is. Baranyi Sándor azt mondta, hogy átvállalná az önkormányzattól a glóbusz karbantartását, illetve annak majdani lebontásának költségét.

A Hárman a változásért képviselői csapat tagja, a keddi testületi ülés elé kerülő egyéni képviselői indítványában azt írja, hogy „Köztudomású, hogy a Baranyi Sándor által üzemeltetett internetszolgáltatás legalább a település 10 százalékát látja el internet hálózattal, emellett a kamerarendszer egy része is az ő rendszerén keresztül megy, Részben a könyvtár, az iskola, az óvoda, a KSZGYI (azaz a Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézmény – a szerk.) és a kultúra házában is szolgáltat térítésmentesen.” A képviselő úgy véli, hogy lehetséges, ha mindkét fél akarja, hogy születhet olyan megállapodás, mely a szolgáltatónak, az önkormányzatnak és a szolgáltatást igénybe vevőknek is jó.

A képviselő által említett, a tavaly március 26-i testületi ülésen – azaz még az előző testület által – elfogadott rendeletben a képviselők 2020. január 1-jével azért mondták fel a régi víztorony tetején lévő antennákról 2003. júniusában határozatlan időre a SASIP 5 Kft-vel kötött bérleti szerződését, mert a Makó Térségi Ivóvízjavító Programban egy új víztorony épült, s az önkormányzat tulajdonában lévő Mező utca 12. szám alatti, 5 millió 616 ezer 269 forintot érő régi glóbuszt a KEVIÉP Kft. idén október 30 és jövő április 18 között ingyen elbontja. Míg később már az önkormányzatnak kellene állnia ennek a költségét.

A kiszombori önkormányzat egyébként a szerződésben foglaltak szerint járt el, ugyanis a bérleti szerződés 7. pontja szerint a szerződő felek bármelyike felmondással megszüntetheti a bérletet január 1-jei hatállyal, de a felmondást a kezdeményező fél legalább 60 nappal előbb köteles írásban a másik fél tudomására hozni – ezt meg is tették.

Baranyi Sándor, a SASIP 5 Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre azt mondta, hogy a 20 éve működő cége vállalná a régi víztorony karbantartásának, illetve amikor sor kerül rá, majd a végleges elbontásának költségét is, ha az antennái maradhatnának a hidroglóbusz tetején. Ennek több műszaki oka is van, ha ugyanis átköltöztetné azt az új glóbuszra, akkor minden előfizetőjét egyesével kellene felkeresnie, hogy azok „látják-e” az új helyen lévő antennákat, illetve az új víztoronyról, ahol a négy szolgáltató egyikeként működhetnének eszközei, nincs rálátás a Klárafalvára és Ferencszállásra, ahol szintén nyújt internetszolgáltatást.

***

Eddig egy egyéni képviselői indítvány sem ment át

A kiszombori képviselő testület elé eddig négy egyéni képviselői indítvány került. Endrész Erzsébet az előző ülésre mindjárt többet is beadott: javasolta, hogy legyen nyílt wifi a községházán, legyen nyitva a nap 24 órájában a Helytörténeti Múzeum közélében lévő vécé. Mindkét egyéni képviselői indítványát 4:3 arányban leszavazta a testület. Az alakuló ülésen, a polgármester jogkörének megnyirbálását jelentő, a testület szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosítását célzó javaslatát pedig napirendre sem tűzte a testület, mondván, hogy az ülés előtti egyeztetéseken ez nem merült fel. Kárpáti Tibor jegyző azonban azt mondta, hogy azt szmsz-t később is lehet módosítani.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest