Akár 50 ezer forint is lehet évente a garázsadó Zuglóban egy olyan család számára, amelynek két autója van – így számol egy civil önkormányzati képviselő. Nemcsak a garázsadó, hanem például a telekadó és az építményadó is emelkedik a XIV. kerületben. Az önkormányzat szerint azért emeltek, hogy biztosítani tudják a szakszerű működést. Az indoklás többek szerint pikáns, hiszen korábban azt hangoztatta Karácsony Gergely, hogy jó állapotban adta tovább Zuglót az MSZP-s Horváth Csabának – hangzott el az M1 Híradójában.

Garázsadó lesz Zuglóban. Az ötlettel egyszer már 2015-ben is előálltak a szocialisták. Most be is vezetik” – ezt írta blogján a Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője. Várnai László számításai szerint garázsonként évente minimum 21 ezer forintot kell fizetni a kerületben élőknek.

Egy kétautós garázs után pedig szerinte több mint 50 ezer forint lehet az új adó Zuglóban. De nemcsak ezt szavazta meg az MSZP-s Horváth Csaba vezette baloldali testület a legutóbbi közgyűlésen. Tizenöt százalékkal emelik az építményadót, a telekadót és az idegenforgalmi adót is.

Míg Horváth Csabáék maguknak gátlástalan fizetésemeléssel, a lakosságnak adóemeléssel kezdtek – erről korábban beszélt Borbély Ádám, aki a XIV. kerületben önkormányzati képviselő.  A politikus szerint Zuglót már Karácsony Gergely vezetése idején is pénzszivattyúként használta a baloldal, most pedig még jobban rákapcsoltak.

 

 

Az önkormányzat sajtóreferense azt írta, a törvényi kereteket ki nem használó döntés a szükségszerű működés feltétele volt, amely a lakosságot nem, vagy  csak minimális mértékben érinti.

Zugló mellett Pestszentlőrincen is az adóemelés volt az egyik első döntése az új baloldali önkormányzatnak – erről már a Magyar Hírlap írt. Példaként említik az építményadót, amelynek mértéke 47 százalékkal nő. A XVIII. kerület korábbi polgármestere, Ughy Attila a lapnak azt mondta: az emelés elsősorban a helyi vállalkozásokat érinti hátrányosan. Úgy fogalmazott, hogy „Szaniszló Sándorék ezzel a kis egzisztenciákat teszik tönkre”. A képviselő-testület egyik kormánypárti tagja pedig azt mondta, hogy az előző kerületi vezetés stabil költségvetéssel adta át az önkormányzatot, ezért is érthetetlen a döntés. A mostani vezetés indoklása szerint viszont a vállalkozásoknak is magasabb szinten kell hozzájárulniuk a közösségi kiadásokhoz.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest