A számunkra fontos dokumentumokat saját kezű aláírásunkkal hitelesítjük. A digitális térben ugyanezt megtehetjük az elektronikus dokumentumainkkal is, amelyeket elektronikus aláírással hitelesítünk – írja a berenyisoft.com, amely összeszedte a magányszemélyként használt e-aláírás kapcsán a legfontosabb tudnivalókat.

Mint írják, Magyarország Kormánya díjmentes elektronikus aláírás és időbélyegzés szolgáltatást biztosít a magánszemélyek számára, amelynek előnyei, hogy pénztakarékos, gyors, hatékony, egyszerű, kényelmes, biztonságos és környezettudatos is.

Ennek köszönhetően elektronikusan is elintézhetőek a közigazgatási és magánügyek, az Európai Unióban a minősített elektronikus aláírás a saját kezű aláírással azonos joghatású, továbbá az Európai Unió összes tagállamában joghatással bíró (jogilag megengedett, elfogadott) megoldás az elektronikus dokumentumok hitelesítésére. A Személyazonosító igazolványhoz igényelhető e-aláírással kapcsolatos információk itt érhetőek el.

Egyes limitációk is vonatkoznak viszont erre, például ingatlanforgalmi szerződést, végrendeletet és házasságkötést nem lehet elektronikus aláírással hitelesíteni, továbbá az eSzemélyihez kapcsolódó elektronikus aláírásnál a tranzakciós limit 10 000, azaz tízezer euró. Ez az egy alkalommal az aláíró által vállalható kötelezettség legmagasabb értéke (pl. legfeljebb 10 ezer euró értékű gépjármű adásvételi szerződést lehet az eSzemélyivel aláírni).

Az igénylés kapcsán a legfontosabb tudnivalók:

  • személyesen igényelheti a kormányablakokban és az okmányirodákban
  • igénylőnek be kell töltenie a 14. életévét.
  • rendelkeznie kell egy valós email címmel
  • tanúsítvány lejárati ideje 2 év (Megújításra a tanúsítvány lejáratát megelőző 60 napban nyílik lehetősége)

 

Az elektronikus aláírás használatához a BM által már műszakilag és alkalmazhatóság szempontjából bevizsgált kártyaolvasókról és a jogszabályi háttérről további tudnivalók a berenyisoft.com oldalon olvashatók.

 

Forrás: berenyisoft.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest