AZ USA köröket ver a nyugat-európai országokra. A leglátványosabb javulás ráadásul a feketék körében tapasztalható: szinte sosem volt még ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta körükben az elmúlt száz évben – írja a 888.

Úgy tűnik Donald Trump protekcionista gazdaságpolitikája hozza a várt eredményt.

A 2016-os elnökválasztás után Trump olyan helyzetben kapta meg az országot, hogy egyre több kétkezi munkás vesztette el a munkáját a nagyvállalatok Mexikóba vagy Kínába költözése miatt.

A tendenciát viszont nagyon rövid időn belül megfordította az elnök, és ma már tömegével jönnek létre új munkahelyek az Egyesült Államokban.

3,5 százalékos munkanélküliségi rátához szintén hozzá kell tenni, hogy ennek mindössze 20 százaléka a hosszútávúnak számító munkanélküliség, vagyis a munkanélküliek négyötöde is három hónapon belül kap új állást.

A 300 milliós USA ráadásul úgy tudja folyamatosan csökkenteni az arányt, hogy az országot a nyugat-európai országokhoz hasonlóan súlyosan érint a migráció kérdése – vagyis hogy tömegével érkeznek szakképzés nélkül emberek a harmadik világból a piacra – és az ehhez hasonló országokban az EU-ban – például Franciaországban, Svédországban vagy akár Finnországban – 6-12% között mozog a munkanélküliségi ráta.

Tehát Donald Trump valamit nagyon jól csinál.

Az MTI jelentése szerint számokban ez a következőképp néz ki:

  • Novemberben a privátszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma 266 ezerrel, tíz hónapja a legnagyobb mértékben nőtt a BLS közleménye szerint.
  • A munkanélküliség ráta 3,5 százalékra, ötven éves mélypontra csökkent novemberben az előző havi 3,6 százalékról annak ellenére, hogy a piac változatlan munkanélküliségi rátát várt novemberre.
  • Az előző hónapban, októberben 156 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a piac novemberre 186 ezres növekedést várt. A foglalkoztatás növekedése az idén eddig havi 180 ezres átlagot ért el.
  • A legnagyobb növekedés az egészségügyi és technikai szolgáltatásokban volt novemberben, de a feldolgozóiparban is nőtt a foglalkoztatottak száma.
  • Az egészségügyben 45 ezer új munkahely létesült. Az ágazatban az elmúlt 12 hónapban 414 ezer munkahely jött létre.
  • A szakmai és technológiai szolgáltatásokban 31 ezer új munkahely létesült novemberben és 278 ezer 12 hónap alatt.

 

 

Forrás: 888 | Borítókép: archív fotó

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest