Hírek Térség

Két dudás egy csárdában – miniszterelnök-jelöltek egymás közt

Amikor egyik mosoly sem őszinte: a jelek szerint Botka László és Márki-Zay Péter is miniszterelnök-jelölti ambíciókat dédelget, vagyis jó kis ereszd el a hajam kerekedhet az ellenzéki mezőben!

„Én szeretem Önt, Mr. Teufel!” Vagy inkább „Két dudás egy csárdában”? Sokáig gondolkodtunk, melyik lenne a kifejezőbb cím arra a fotóra, melyet Botka László, az MSZP-ből az október 13-i választás másnapján kiugrott szegedi polgármester posztolt Márki-Zay Péter MMM-elnök vásárhelyi városvezetővel való csütörtöki találkájáról.

A kudarcba fulladt, kérészéletű szocialista miniszterelnök-jelöltsége (2016. december – 2017. október) után az országos politikától távol maradó, visszahúzódó Botka László október 13-i választási győzelme után látványos és nyílt országos politizálásba kezdett. A napokban Szegeden fogadta a balliberális ellenzék egyik budapesti emblematikus győzőjét, Józsefváros új vezetőjét, Pikó Andrást, majd Márki-Zay Pétert kereste föl Vásárhelyen.

A Botkától szokatlan, váratlan aktvitást tekintve nem lennénk meglepve, ha a közeljövőben egyre több hasonló bejegyzést olvasnánk Szeged polgármesterétől. Okkal-joggal következtethetünk arra, hogy kormányfői álmait aligha eltemető Botka László nem vacillál tovább: a már számára is vállalhatatlanná vált MSZP-s gúnyát levetkőzve két év pihi után újra aktív országos politikai építkezésbe kezdett, márpedig ő ilyesmit csakis akkor tesz, ha azzal komoly nagypolitikai céljai vannak. Könnyen elképzelhető, hogy az ellenzék következő miniszterelnök-jelöltjét láthatjuk benne, aki előbb a pártokon kívüli ellenzéki szereplőket, majd később a pártokat gyűjtené saját zászlaja alá modern köntösbe bújtatott Macskafogójában.

 

 

Az is köztudott viszont, hogy ugyanilyen nagypolitikai ambíciókat dédelget Márki-Zay Péter is, aki szintén Orbán Viktor 2022-es reménybeli, esélyes kihívójaként tünteti fel magát. Épp néhány napja fogalmazta meg, hogy előválasztást tartana szükségesnek az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének személyéről, melyen ő is örömmel megmérettetné meg magát.

Mindenezek tükrében érthető, hogy egyik politikus mosolya sem tűnik őszintének, és a testbeszédükből is kiszűrődik némi féltékenységgel vegyített távolságtartás.

„Én szeretem Önt, Mr. Teufel!” Vagy inkább „Két dudás egy csárdában”?

Fotók: Botka László Facebook-oldala