Engedett az Európai Unió nyomásának a római belügyminisztérium, és megnyitotta a szicíliai Messina és Pozzallo kikötőit az Ocean Viking és az Alan Kurdi német NGO-hajók előtt – írja a Magyar Hírlap.

A tárca jelentése megjegyezte, hogy „az Európai Bizottság életbe léptette a újraelosztási eljárást az Alan Kurdi fedélzetén lévő 61, illetve az Ocean Vikingen tartózkodó 60 személlyel kapcsolatban.” Ugyancsak a belügyminisztérium híradásai szerint Németország és Franciaország már jelezte szándékát, hogy befogadja az érkezők egy részét. Miután kedd este kiadták az engedélyt, a kikötés szerda reggel kezdődött meg az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezet együttműködésével. Orlando Leoluca, Palermo polgármestere a civil hajókkal kapcsolatban a napokban így nyilatkozott: „Városunk befogadó, minden kikötőjének nyitva kell állnia.”

Az Öt Csillag Mozgalom és Demokrata Párt koalíciója szembemegy Matteo Salvini volt belügyminiszter határvédelmi intézkedéseivel. Pár napja egyébként a római miniszteri (közigazgatási) bíróság megerősítette, hogy a civil hajóknak abban az országban kell kikötniük, ahonnan származnak.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga elnöke bírálta a kormány döntését. Őrültségnek nevezte az olasz kikötők újbóli megnyitását az NGO-hajók előtt és bűnrészességgel vádolta a kormányerőket.

 

Forrás: Magyar Hírlap | Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest