Az NGO-k is beszálltak az ellenzéki kampányba, és több helyen meghatározó szerepet játszottak az ellenzéki győzelemben – erről írt a Magyar Nemzet. Az elmúlt években több civil vagy civilnek mondott szervezet, alapítvány is aktívan részt vett például a kormányellenes tüntetéseken is. Ezek a szervezetek rendre vettek fel esetenként százmilliós támogatásokat Soros György alapítványaitól, és következetesen buzdítottak a választási részvételre is – hangzott el az M1 Híradójában.

Mint a hirado.hu írja: Hősök vétója – Mindenki civil, ezzel az elnevezéssel szerveztek tüntetést még tavalyelőtt civil szervezetek. Az átláthatóságukról szóló törvényjavaslat ellen tiltakoztak. Több baloldali politikus is jelen volt a demonstráción és az Ökotárs Alapítvány igazgatója, Móra Veronika is felszólalt.

„Ez a törvény megosztja és megbélyegzi a civil szférát és ezzel gyanakvást és bizalmatlanságot szít. Ezért továbbra is tiltakozunk a felesleges és káros törvényjavaslat elfogadása ellen” – mondta.

Egy évvel később egy az ellenzéki pártokhoz is köthető tüntetésen ismét a színpadon állt az Ökotárs Alapítvány vezetője. A szervezet egyébként rendszeresen szervez közös programokat, a kormányellenes tüntetéseken szintén aktívan közreműködő, Civil Kollégium Alapítvánnyal, amely előszeretettel buzdít választási részvételre. Honlapjukon nem csak egy választási kisokost találni, de azt is leírják, milyen szerintük az ideális képviselő.

A tavaly áprilisi választás előestéjén a Gulyás Márton vezette, civilnek mondott Közös Ország Mozgalom teljesen összemosódott az ellenzéki pártokkal, és Kormányváltó karneválnak nevezett megmozdulásukon a Fidesz-KDNP ellen hangoltak.

NGO-k segítették az ellenzék kampányát – ezzel a címmel közölt cikket a Magyar Nemzet. A portál a Magyar Narancsot idézi, amelyben egy cikk jelent meg arról, hogyan vállaltak meghatározó szerepet a civil szervezetek az önkormányzati választás előtti ellenzéki kampányban. A lap példaként említi a Civil Kollégium Alapítványt.

A Magyar Nemzet azonban megjegyzi, hogy a szervezet 2013 és 2016 között 150 ezer eurót, csaknem 50 millió forintot kapott a Norvég Civil Alaptól, mindemellett a Soros-alapítvány is adott nekik 113 millió forintot, ebből tartottak polgári engedetlenségre oktató táborokat civileknek.

A portál emlékeztetett, hogy tavaly márciusban az alapítvány meghirdette a részvétel hetét, amelyben azt hangsúlyozták, hogy mindenkinek vállalni kell a véleményét. A kampányhoz akkor több mint ötven NGO csatlakozott, például a TASZ, a Transparency International és az Ökotárs Alapítvány is.

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest