Üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat az ellen a két, jogerős szabadságvesztését töltő férfi ellen, akik távközlési cég dolgozóinak vagy banki alkalmazottaknak adták ki magukat, és 2017 márciusától 2017 júniusáig országszerte tizenhét sértettet tévesztettek meg valótlan telefonhívásokkal.

A vád szerint a vádlottak zárkatársak voltak az egyik büntetés-végrehajtási intézetben, ahonnan illegálisan bejuttatott mobiltelefonokon hívták fel a sértetteket.

A vádlottak az esetek egy részében adategyeztetésre, jogszabály változásra, titkosított biztonsági adatkezelésre, a SIM kártya kötelező regisztrálására vagy a készülék frissítésére hivatkozva tévesztették meg a sértetteket. A sértettektől  azt kérték, hogy küldjék el egy mobiltelefonszámra az általuk lediktált kódot, ami valójában egy másik telefonszám volt. A sértettek a hívószám elküldésével 12.000 forinttól 30.000 forintig terjedő összeggel töltötték fel a megadott telefonszám egyenlegét.

Az esetek másik részében a vádlottak azt kérték a sértettektől, ugyancsak adategyeztetésre hivatkozva, adják meg a bankkártyájuk számát, érvényességi idejét és CVC kódját. Ezt követően a vádlottak az adatok birtokában internetes vásárlásokat és mobilegyenleg feltöltéseket hajtottak végre 15 ezertől 99 ezer forintig terjedő összegben. A vádlottak összesen csaknem 600 ezer forint kárt okoztak a csalárd telefonhívásokkal.

A Szombathelyi Járási Ügyészség a többszörös visszaeső vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest