Annyi bevételt hozott a közmunka Csanádalbertin, mint amennyi a helyi adóbevétel volt – hangzott el a ma esti, közmeghallgatással dúsított testületi ülésen. December 20-án lesz a falukarácsony, s a termelői piacot is akkor adják át.

A testület elfogadta Csjernyik Zoltán polgármester, az önkormányzat idei gazdálkodásáról, a helyi adóról, az adóbevételek alakulásáról és a 2020-as tervekről szóló tájékoztatóját. Csanádalberti polgármestere részletesen ismertette a pénzügyi adatokat: a kiadási főösszege 251 millió 966 ezer 17 forint.

Így alakulnak az adóbevételek:

Mag tavaly „reki” támogatásként 1,8 milliót, addig idén már csak 500 ezer forintot kaptak. Idén megvalósult a községháza és az orvosi rendelő felújítása, összesen 85 millió forintból. Az öregek napközi otthona 4,8 millióból újult meg. A konyhája alkalmas közétkeztetés létesítésére is. 7,2 millióból folyik a piac fejlesztése, mely december 20-e fejeződik be. De vettek 16,6 millióból 2,5 millió önerővel traktort és más eszközöket. 17,6 millióból utakat újítottak meg. A község vagyona 191 millió forinttal növekedett.

A szolgálati lakást is felújítják, s a mikrotérséget kiszolgáló minibölcsőde létesítésével kapcsolatos pályázatuk elbírálása milliós alatt, nem hivatalos értésülése szerint ezt már megnyerték. 120 millió forintból újul meg jövőre a Jókai, Munkácsy és a Kossuth utca, egy belügyminisztériumi pályázatnak köszönhető. Az elmúlt hat évben 600 millióból fejlesztették az épületeket és az utakat. Megköszönte Lázár János országgyűlési képviselő segítségét.

A közmunkaprogramban idén már csak 23 embert foglalkoztatnak. A legnagyobb sikere a térkőgyártásnak van. 8 mázsa málnát termeltek meg, ezt 770 ezer forintért adták el.. Szántóföldi növénytermesztésben árpát, burgonyát, kukoricát és lucernát termesztettek. Biobrikettet is gyártottak. Szőnyegszövésből 378 ezer forintos bevételük származott. 12 sertés hizlaltak. Ötöt a falunapon vágtak le, kettőt a falukarácsonykor adtak el, egyet 12 malacért cseréltek el, hogy legye jövőre mit is hizlalni. 4 millió 215 forint jött be a mezőgazdasági közmunkából, ez annyi, mint a helyi adóbevétel.

2019. január 1-jétől a Csanádalberti Térségi Szociális és Gyermekjóléti Önkormányzati Társulás intézménye a Csanádalberti Térségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat. Nappali ellátásban 33-an részesülnek, 12-en házi gondozottak, 39-en kapnak szociális étkezést. Csjernyik Zoltán hangsúlyozta, hogy a rendezvények szervezésében és a közterület rendbetételénél is nagyban támaszkodik a község a helyi nyugdíjas klub tagjaira. A polgármester külön meg is köszönte a segítségüket.

A szociális kiadások alakulása:

Deli Sándorné, a Múló Idő Nyugdíjas Egyesület vezetője és Szabóné Brezina Brigitta óvodavezető gratulált a testületnek a falu érdekében végzett munkáért. Csjernyik Zoltán elmondta, ígéretei közé tartozik a buszmegálló, melyre az anyag már megvan. Ezzel megvárják a jövő esztendei, az állam által megvalósított útépítést. A nyugdíjas egyesület is helyet kap jövőre. S ha inden jól megy, állami beruházásként bicikliút is épül Pitvaros felé is.

A falugondnoki szolgálat idei munkájáról szóló beszámolóban elhangzott: a szolgálat 1998. januárja óta működik. A falugondnoki feladatokat 2004 óta Makács László látja el, egy szakmai program alapján. Makács László hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy a falu életben maradjon, itt maradjanak a fiatalok is. A szolgálat alapfeladata: a közreműködés az étkeztetésben-, a házi segítségnyújtásban-, a közösségi és szociális információk szolgáltatásában, az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása. Kiegészítő feladatai a lakossági szolgáltatások, míg közvetlen szolgáltatásnak minősül az ételszállítás az önkormányzati intézménybe, az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére, s a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

A háziorvossal együttműködve folyamatos a receptek felirattatása a rendszeresen gyógyszert fogyasztók részére, a gyógyszereket nem csak kiváltja, de a betegeknek házhoz is szállítja. Igény szerint az orvosi beutalóval rendelkező betegeket szakrendelésre, szűrővizsgálatra szállítja a makói kórházba vagy most már gyakrabban Hódmezővásárhelyre, esetleg Szegedre. Azokról az időskorúakról, akik részben vagy egészben nem képesek gondoskodni önmaguk ellátásáról és nincsenek vagy távol élnek hozzátartozóik, illetve a különösen nehéz élethelyzetbe került emberek részére szintén házi segítséget nyújt a szolgálat.

A falugondnok feladata többek közt az igény szerinti havi diszkont bevásárlás is. A szolgálat egy 8+1 személyes FORD Transit V363 Kombi Trend L2 típusú kisbusszal rendelkezik, melyet még 2015-ben egy nyertes Leader-pályázatból vásárolták.

Makács László hozzátette, igaz a falugondnoki szolgálat egyszemélyes munka, de nagyon sok segítséget kap a polgármestertől és a hivatal dolgozóitól is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest