A Különös tartomány című kötetéért vehette át az elismerést Budapesten, ahol a szerző egyik novelláját is előadták.

Mint Jámborné Balog Tünde portálunknak elmondta, az esttel Oláh János költő, íróról emlékeznek meg minden évben a születésnapjához kapcsolódóan, aki a Magyar Naplónak volt az alapító-főszerkesztője, továbbá a legendás Kilencek költőcsoportnak is az egyik vezéralakja. Az emlékestet a Magyar Napló kiadó, folyóirat és könyvesbolt rendezi meg, ahol egy-egy művét is felidézik, az idei évben például drámarészleteit is előadták. A megemlékezéshez másik eseményt is hozzáfűznek.

Immáron ötödik alkalommal adták át az Oláh János által alapított „Az év legsikeresebb szerzője”-díjat a Magyar Napló Kiadó, a Széphalom Könyvműhely és az Orpheusz Kiadó legsikeresebb szerzőjének, akinek könyvéből a legtöbbet adtak el. Idén ezt az elismerést Homoki-Nagy István és Csender Levente műve mellett Jámborné Balog Tünde érdemelte ki a Különös tartomány című kötetéért, továbbá az esten a Magyar Napló novellapályázatának díjkiosztójára is sor került.

– Nagy örömmel fogadtam az elismerést, nem akármikor kap az ember egy ilyenfajta díjat, ráadásul igen jó társaságban – árulta el a Jámborné Balog Tünde, aki elismerően szólt a másik két díjazottról. – Azt szeretném ehhez hozzáfűzni, hogy tulajdonképpen ez az érdem nem is engem illet elsősorban, hanem Makó várost, illetve Makó városának a képviselő-testületét és főként Makó város polgármesterasszonyát, ugyanis ők tették lehetővé a könyvemnek a megjelenését, és ennek köszönhetően lettem a legsikeresebb szerző, hiszen könyvvásárlással támogatott a város Farkas Éva Erzsébet polgármesterasszony javaslatára – emelte ki.

A szerző a kötet kapcsán úgy fogalmazott, ez egy „családregény-féle”, hiszen nem regény, csak félig-meddig, mivel válogatott novellákból áll, olyanokból, amiket 20 év alatt írt, és az a közös szál köti őket össze, hogy családjának felmenőiről szól: a nagyszülei, dédszülei, a férje családja és az ő felmenői is szerepelnek a novellák hőseiként.

– Nagyon érdekes, merthogy egy tipikusan Kárpát-medencei családról van szó, ami azt jelenti, hogy csehek, székelyek, szerb és sváb hősök szerepelnek a könyv lapjain, a róluk szóló történetek elevenednek meg úgy, ahogy a családban szájról-szájra szálltak generációkon keresztül, és beleszövődik a ma is, mert egyes szám első személyben íródnak ezek a novellák. Én írom őket, az én szememen keresztül, az én emlékeimen, gondolataimon keresztül jelennek meg az ősök, és nyilvánvalóan a történeteket itt-ott kerekíteni kellett, pótolni a hiányzó részleteket, úgy kellett összerakni az egészet, mint egy nagy mozaikot, vagy egy patchwork takaróhoz is hasonlítható – árulta el Jámborné Balog Tünde. Továbbá elmondta, a novelláknak csak a fele jelent már meg kötetekben, de a másik fele még nem, így tehát eléggé új a közönségnek, legfeljebb irodalmi folyóiratok oldalain találkozhattak velük régebben.

 

 

Fotók: Magyar Napló

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest