Belföld Hírek Térség

Mestereket avattak a Kamarában

Összesen 40 mesterlevelet adtak át a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál tegnap. Ezúttal autószerelő, gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat szerelő, hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő, cukrász és pincér szakemberek vehettek át oklevelet. Emellett a gyakorlati képzőhely ellenőrök, valamint a gazdasági önkormányzat gyakorlati oktatói képzését sikeresen elvégzők tanúsítványait is átadták.

Az ünnepségen Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a duális képzés fontosságát hangsúlyozva elmondta: kiemelten fontosak a kamara mesterképzései, mivel a gyakorlati és a duális képzésben csak azok vehetnek részt, akik diplomával vagy ezzel a végzettséggel rendelkeznek, sőt vannak olyan szakmák – például a gáz- vagy a klímaszerelő – amit csak mesterlevéllel rendelkező szakemberek gyakorolhatnak. Hozzátette, hogy a most végzetteknek olyan fiatal, a minőségi munkavégzésre képes, munkaerőpiacon versenyképes szakembereket kell kinevelniük, akik az őket foglalkoztató vállalkozások versenyképességét is fokozzák.

A gyakorlati képzés színvonalának biztosításáért a mestervizsgával érintett szakmák mellett minden szakképesítésre vonatkozóan kifejlesztésre került egy új képzési program, a kamarai gyakorlati oktatói képzés. Ezt idén már több alkalommal megszervezte a megyei kamara. Az oktatás két szakaszból tevődött össze: 25 óra elméleti oktatásból, valamint 25 óra gyakorlati tréningből. A képzést összesen 48-an végezték el, ők is a mesterlevél átadón vehették át az erről szóló tanúsítványokat. Épp úgy, mint az a 9 szakember, akik a kamara 35 órás, gyakorlati képzőhelyek ellenőrzéséhez kapcsolódó képzését végezték el. A képzőhely-ellenőri vizsgán szerzett tanúsítvány megléte és 3 évenkénti megújítása a feltétele annak, hogy a gyakorlati képzőhelyek ellenőrzésén az adott szakképesítésben szakmai végzettséggel, gyakorlattal rendelkező szakember közreműködhessen, és segítse a duális képzés színvonalának emelését.

Az esemény végén Kőkuti Attila, a kamara ipari alelnöke kiemelte, hogy a most kinevezett mestereknek, gyakorlati oktatóknak olyan világban kell helytállniuk, melyben az ipar 4.0, a digitalizáció és a robotika hívószavak uralkodnak. Nekik olyan fiatal szakembereket kell kinevelniük, akik képesek alkalmazkodni a gyorsan változó világhoz, nyitottak a folyamatos tanulásra és a változások kezelésére, ez pedig óriási kihívás elé állítja a szakképzés minden szereplőjét.

A tegnap avatott mesterek:

Autószerelők: Babinyecz Krisztián, Győri Zsolt Lajos, Kocsis László Attila, Stadler Péter, Temesvári József, Ződi Gábor.

Gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat szerelők: Békési Norbert, Gyapjas-Sári Zsolt István, Kádár-Németh László, Kis Tamás Péter, Lajkó Róbert, Molnár József László, Piti Gábor Elek, Pozsár Rókus Attila, Tóth Attila, Tóth Gábor.

Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelők: Bagó Tamás, Búza Dávid, Csanjavec Tamás Gábor, Fejes Attila, Gombos Attila, Megyeri Zoltán, Mezei Béla, Ormándi Ádám, Seres Géza, Sipos Gábor, Szellák Tibor, Tompa Dániel és Uhrin Andor.

Cukrászok: Boros Zoltán Tamás, Erdős Zsuzsanna, Fischerné Farkas Irén, Kertész Gábor, Onozóné Törköly Tímea.

Pincérek: Faragó Tibor, Kormányos Sándor, Kővágó Gábor Attila, Németh Csaba, Németh Péter József és Vastag Balázs Zoltán.