Hírek Kék hírek Térség

Hatvanhatszor verte át a plébánost az álplébános

Másfél éven át plébánosnak adta ki magát egy férfi, aki ez alatt 23 és fél millió forintot csalt ki egy valódi plébánostól.

A Szegedi Járási Ügyészség indítványt tett a nyomozási bírónak, hogy rendelje el annak a dorogi férfinak a letartóztatását, aki 2014 decemberétől másfél éven át magát plébánosnak adta ki és valótlan örökségre hivatkozással összesen több, mint 23,5 millió forintot csalt ki a sértettől.

A gyanú szerint az elkövető azzal a valótlan történettel kereste fel a volt plébános sértettet, hogy mindketten örököltek egy olyan személy végrendelete alapján, aki fiának a temetésén a sértett az 1970-es években káplánként közreműködött. Állításának alátámasztására a gyanúsított a sértett előtt felmutatott több különböző, valótlan tartalmú, illetve hivatalosnak látszó iratot, valamint egy-egy hamis végrendeletet is, amelyek 30 ezer euró, illetve 80 ezer euró örökség ígéretéről szóltak. Miután a gyanúsított a sértettel elhitette, hogy mekkora vagyont örökölhet, további, valótlan indokokra, így illetékek, pótlékok befizetésére hivatkozással, tőle hatvanhat alkalommal különböző nagyságrendű pénzösszegeket csalt ki.

A járási ügyészség a minősített csalás bűntette miatt indult eljárásban a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye miatt tett indítványt a letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsított letartóztatását az ügyészi indítványban foglaltakkal egyezően elrendelte. A végzés nem végleges, az ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be.