Hírek

Francia kormányzati terv: 50 millió migránst akarnak Európába telepíteni

Franciaország az elmúlt 30 év egyik legnagyobb változása előtt áll: megkezdődött Macron egyik választási ígéretének, a nyugdíjreformnak a vitája. Leegyszerűsítve, jelenleg több mint 40 féle nyugdíjpénztári rendszer és eljárás van, ezt szeretnék egységesíteni. Ezáltal sokan veszítenék el a korkedvezményt, vagy azokat a pótlékokat, amelyeket most még megkapnak. Többek között a közlekedésben dolgozókat és a rendőröket érintené nagyon negatívan az új rendszer. Tiltakozásul országos sztrájkot hirdettek december 5-ére, erre a hatalmas tüntetésre készül egész Franciaország, amelynek kimenetele, a sárgamellényes tüntetések rendkívül durva és erőszakos jeleneteit is figyelembe véve, teljesen bizonytalan. Egy biztos, hogy aki aznapra tervezett franciaországi utazást, ne tegye, mert az egész ország le fog bénulni – írja az Origo.

Eközben a kormány részéről kijelölt főtárgyaló, Jean-Paul Delevoye, Macron nyugdíjügyi főbiztosa hatalmas botrányt okozott az egyik kijelentésével. A Le Figaro konzervatív napilap értesülése szerint a főbiztos november 29-én fiatalokkal találkozott egy dél-párizsi elővárosban, amikor azt mondta:  „Érthetetlen számomra, ahogy az európai népek a migrációra reagáltak. Az európai demográfiai tendenciák és a kontinens elöregedése miatt, ha azt szeretnénk, hogy 2050-ben ugyanannyi munkaképes ember legyen Európában, mint ma, akkor 50 millió „idegenre” van szükség” – mondta a nyugdíjreform vitáját vezető magas rangú kormányzati tisztviselő.

Szerinte egyébként „a migrációs politikában hisztériakeltés, egymásra mutogatás zajlik, és egészségtelen vita alakult ki a társadalomban, miközben bűnbakokat keresünk, ahogy tegnap a zsidókat, ma a muszlimokat, holnap ki tudja, kit, holott a gazdaságnak munkaerőre van szüksége”.

A Le Figaro szerint Macron főbiztosának a nyilatkozata csak olaj a tűzre, mert a december 5-i országos sztrájk miatt már így is pattanásig feszült a helyzet Franciaországban. A nyugdíjreform valójában csak ürügy, az emberek nagy többsége és szinte minden szakszervezet elégedetlen a francia kormányzati munkával, különös tekintettel a migrációra, a munkanélküliségre és az egyre rosszabbodó megélhetési körülményekre, amelyek miatt legutóbb épp a gazdák tiltakoztak.

Delevoye nyilatkozata egyértelműen arról szól, hogy Európába még több migránst kellene behozni, mert nem lesz elegendő munkaerő, viszont Nyugat-Európa már most sem tudja kezelni a folyamatosan érkező bevándorlókat,akik közül csak nagyon kevesen tudnak a legális munkaerőpiacon elhelyezkedni. Minden adat és elemzés azt mutatja, hogy a migránsok integrációja teljes kudarcot vallott, és nemcsak a munkaerőpiacon, az egész társadalomban. Egy friss dán egyetemi tanulmány szerint az etnikai sokszínűség és a szociális bizalom között negatív összefüggés van, azaz minél nagyobb az etnikai sokszínűség, minél több migráns van egy országban, annál jobban csökken a társadalom szociális bizalma.

Már félmilliónál is többen kértek menedékjogot Európában, csak az idei év első 8 hónapjában. Látszik, hogy ez a szám tíz százalékkal több a tavalyinál, a tendencia tehát egyértelműen növekedést mutat. A lapok olvasói kemény hangú üzenetekben utasították vissza a főbiztosnak egy 2000-es ENSZ-tanulmányon alapuló okfejtését. Az ENSZ még most is elérhető tanulmánya szerint a tömeges migráció és a betelepítés lehet az öregedő európai kontinens számára a megoldás, de a kommentelők szerint inkább a francia családokat kellene megsegíteni, vonzó családtámogatási rendszert kellene létrehozni, és nem migránsokat behozni.

Az ENSZ hivatkozott tanulmánya szerint, ha az Európai Unió teljes népességét vesszük alapul, 949 ezer migránsra lenne szükség évente, összesen pedig 2050-ig 47.4 millióra. Ha viszont az aktív, tehát a munkakorú lakosság “egyensúlyba hozását” vesszük alapul, akkor évente 12.7 millió migránsra lenne szükség, ami azt eredményezné, hogy végül az Európai Unió lakosságának 75 %-a migráns, vagy migráns hátterű lenne.

Van olyan kommentelő is, aki szerint a főbiztos nyilatkozata újabb bizonyítéka annak, hogy közeledik az Houellebecq-féle behódolás ideje, mások pedig a nagy lakosságcsere koncepciójára utalnak, amely szerint hamarosan több millió migráns indul el Észak-Afrikából Európa felé. (A világhírű francia író, Michel Houellebecq Behódolás című könyvében jósolja meg az iszlám hatalomátvételt Franciaországban).

De még inkább elgondolkodtató a főbiztos gondolatmenete, amikor a balliberális frazeológia eszköztárával élve durván relativizálja a holokausztot, és az európai muszlimok sorsát az európai zsidóságéval köti össze. Delevoye a nyilatkozata miatt kirobbant botrányt követően látszólag visszakozott, kijelentette, hogy „a migráció kérdése érzékeny és megosztó téma” továbbá „a francia kormányzati intézkedések elegendőek ahhoz, hogy a gazdaság munkaerőigényét rövid és középtávon megoldják”.

A valóság azonban nyilván az, hogy teljes erővel elkezdtek dolgozni a migránsok betelepítésének koncepcióján.

A francia szenátus elnöke, a republikánusok (Nicolas Sarkozy pártja) politikusa, Gerard Larcher egy ma reggeli televíziós műsorban élesen kifogásolta, hogy a kormány nem kezdett társadalmi egyeztetést egy ilyen fontos kormányzati tervről: Ha van egy ilyen kormányzati terv, mely szerint egy kemény, mindent elsöprő bevándorlási hullámmal akarják megoldani a nyugdíjrendszer gondjait, akkor azért ezt meg kellene beszélni a franciákkal- mondta.

 

Forrás: Origo | Borítókép: illusztráció