Hírek

Először szólalt fel uniós bővítési biztosként Várhelyi Olivér

Mivel a Nyugat-Balkán szerves része Európának, az Európai Uniónak hiteles csatlakozási perspektívát kell biztosítania a régió minden egyes országa számára  – hangsúlyozta Várhelyi Olivér, a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi bizottságának ülésén kedden – írja a Magyar Hírlap.

Várhelyi Olivér, a nyugat-balkáni országok uniós integrációs folyamatáról folytatott kerekasztal-beszélgetésen hangsúlyozta, minél hamarabb meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

„Ezek az országok már teljesítettek, ezért az uniónak kötelessége megkezdeni velük a tárgyalásokat. Ugyanakkor egyeztetésre van szükség azokkal az uniós tagállamokkal, amelyeknek még vannak fenntartásaik a bővítést illetően” – fogalmazott.

Kijelentette, a nyugat-balkáni integráció fontosságát nem szabad megkérdőjelezni. Az új Európai Bizottság a bővítés kérdését még magasabb szintre emeli, dinamizálni kívánja, és azon fog dolgozni, hogy azt az európai és a régió országai számára is még hitelesebbé tegye.

Várhelyi Olivér december 1-jétől tölti be az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosi posztját. Korábban 2015 szeptemberétől Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletének vezetője volt nagyköveti rangban, és Magyarország képviselője a COREPERII nevű, a tagállamok állandó képviseleteinek vezetőit tömörítő bizottságban.

 

Forrás: Magyar Hírlap | Borítókép: archív fotó