Makó Színes

Czirbus Gábor: egész decemberben igyekszünk a karácsonyra hangolódni

Az alpolgármester a választások után sem tett le a körzetében élőkkel való beszélgetésről, a kéréseket folyamatosan jegyzi. Otthon már jóval karácsony előtt elkészül az első bejgli és mézeskalács, az ajándékokat viszont nem veszik, hanem a Jézuska hozza, mondta mosolyogva portálunknak Czirbus Gábor.

 

– Az önkormányzati választásokon sikerült újra megnyernie a körzetét, mik lesznek a legfontosabb feladatok ebben a városrészben a következő ciklusban?

– Az elmúlt hetekben, de az azt megelőző hónapokban is nagyon sok lakost kerestem fel, a már elvégzett munkákkal kapcsolatban is rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. Az elmúlt öt évben volt lehetőségem feltérképezni a választókerületet, sok feladatot feljegyeztem. Ami leginkább foglalkoztatja a kertes övezetben lakókat, hogy amikor kilépnek az utcára, milyen kép fogadja őket, mennyire érzik komfortosnak a saját lakókörnyezetüket. Fontos a járdák, a csapadékvíz elvezetők állapota, ahol eddig nem sikerült eddig járdát építeni, ott rendszeresen kérik. Ez teljesen indokolt is, hiszen még mindig rengeteg rossz járda van. Az volt az elképzelésem, hogy az utcák egyik oldalán minimum legyen megcsinálva, ha ezt már elértük, akkor jöhet a másik oldal. A prioritás, ami a legrosszabb állapotban van, és legtöbbet használják. Kisebb javításokat már el tudtunk végezni a csapadékvíz elvezetők kérésében is, bízom benne, hogy ebben a ciklusban egy nagyobb, átfogó rendezésre is tudunk forrást szerezni. Ennek az első lépcsője, hogy építsünk egy záportározót, amibe a csapadékvizet el tudjuk vezetni, ezután a mélyebben fekvő utcákkal kezdődően rendbe tenni. Nálam is van több ilyen, ahol ez komoly problémát okoz, komoly rekonstrukcióra lenne szükség.

– A járdaprogramban már 2020-ra és 2021-re is csináltak beosztást, melyik utcákat fogja érinteni ebben a városrészben?

– Az én körzetemben a Révész utca, és a Zrínyi utca szerepel benne, két nagyon hosszú utca. Itt csak az egyik oldalon van járda, szeretném, ha a másik oldalon is megvalósulna. Ezen kívül a Szent Anna utcában is szeretnénk.

 

 

– Makón komoly problémát okoz az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem is, de mintha egy kicsit jobb lenne már a helyzetnem?

– Egyre több embert bosszant az illegális hulladéklerakás, jó néhányat sikerült felszámolni, bízom benne, hogy ebben a jövőben is sokat tudunk majd előre lépni. Bevezettük a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, új edényzetet is kaptak hozzá a lakosok, úgy látom a zöldhulladék elszállításában rejlő lehetőségeket is elég jól kihasználja a lakosság. Ha zsákokban kirakják a szemetet, azt ingen elszállítják, nem az a megoldás, hogy valamelyik utca sarokra összehordják, mert azért nekünk plusz költséget kell fizetni, ami bizony az adóforintokból megy. Néhány helyen bekameráztuk az illegális hulladék lerakókat, sok visszajelzést is kapunk, hogy tetten tudjuk érni a szemetelőket.

– Hamarosan itt az év vége, ez hogyan telik önöknél, hogyan készülnek a karácsonyra?

– Otthon igyekszünk már december elejétől az ünnepekre hangolódni, rendszerint hétvégén tud együtt lenni a család, péntek délutántól vasárnapig. Ilyenkor már készülnek a karácsonyhoz köthető ételek, a feleségem, és a kislányom közösen sütnek-főznek. Bejgli, mézeskalács már a karácsonyt megelőző hetekben is készül nálunk. A kislányom is nagyon aktív, igényli, hogy ezeket saját magunk készítsük el, ne vásároljuk. A lakást is díszítjük, és minden vasárnap meggyújtjuk az adventi gyertyát is, kicsit beszélgetünk, várjuk közösen az ünnepeket. Miután elkezdődik a téli szünet, igyekszünk minél több időt együtt tölteni hármasban, karácsonykor pedig meglátogatjuk a rokonokat vidéken, és egy kis pihenésre is jut ilyenkor idő. A kislányom fellép a karácsonyi koncerten a gitárzenekar tagjaként, ezen is természetesen mindig ott vagyunk, ez hosszú évek óta hagyomány az újévi koncerttel együtt.

– Ki szokta a családban vásárolni az ajándékokat?

– Én nem tudom, nálunk a Jézuska hozza, mindig arra szoktunk kelni, hogy az ajándékok ott vannak a fa alatt.