Hírek Makó

Korszerű eszközök is segítik majd a múzeumot az állomány védelmében

Májusban a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum pályázatot nyújtott be a járásszékhely múzeumok szakmai támogatására, amelynek köszönhetően raktári egységek állományvédelmi fejlesztésére 3,7 millió forintot nyert az intézmény, amelyből többek között polcrendszert is építenek, de mérőeszközök is beszerzésre kerülnek.

Mint Szikszai Zsuzsanna felidézte, a járásszékhely pályázatot minden évben kiírja a minisztérium, és idén kimondottan raktári egységek felújítására, kialakítására, illetve a raktárakban állományvédelmi eszközök, berendezések beszerzésére lehetett pályázni.

– Mi minden évben pályázunk, tavaly honlapkészítésre nyertünk 2,5 millió forintot, előtte digitalizálás, illetve fotósarok létrehozása valósulhatott meg ebből a támogatásból – fogalmazott a múzeumigazgató, aki továbbá elmondta: januártól kaptak egy új raktári épületet is, továbbá örömét fejezte ki, hogy a makóiak és a Makó környékiek műtárgy adományozási kedve is megélénkült, így szükségük is van több helyre. Jelenleg a főépületi raktárhelyiségük mellett a jéggyárban van egy négyszintes raktáruk, továbbá az Úri utcában is volt egy raktáruk, amelynek rossz állapotára való tekintettel kiköltöztek, januártól az Aradi utcában alakítottak ki egy raktárt, ez felújított, fűtéssel és világítással ellátott épület – mutatott rá Szikszai Zsuzsanna.

– Most a nyáron diákmunkások segítségével kifestettünk, kitakarítottunk, mázoltunk, rendbe hoztuk és tavasszal beadtuk ezt a pályázatot, hogy a raktárba a polcrendszert meg tudjuk vásárolni. Örömünkre százszázalékos támogatást nyertünk, úgyhogy másfél millió forint értékben több száz folyóméter polcrendszert tudunk kialakítani – hangsúlyozta. A három méter magas, állítható polcok könnyű szerkezetűek és könnyű felépíteni őket, de nagy a teherbírásuk, általában a múzeumoknál ezt a fajta polcrendszert használják – tudtuk meg.

Szikszai Zsuzsanna továbbá rámutatott: a néprajzi gyűjtemény raktári helyiségében elég rosszak a világító berendezéseik, amelyeket LED lámpákra fognak cserélni a pályázatnak köszönhetően, amely egyrészt a műtárgy-védelem miatt fontos, másrészt pedig mivel itt nemcsak nyáron, hanem télen is zajlik a munka, például leltározás vagy tisztítás.

Emellett pedig eszközbeszerzésre is sor kerül. Mint a múzeumigazgató bemutatta, digitális hő- és páramérőket fognak vásárolni, mintegy 13 darabot.

– Ez azért lesz jó, mivel minden állandó kiállításunkban el tudjuk helyezni. A régiek lelassultak, pontatlanok, már nem megfelelő értéket mutatnak, és nincs is elég belőle. Amit most a kezembe tartok, azt kölcsön kaptuk egy szegedi Állományvédelmi Szakreferenstől egy-egy évre, most három darab működik nálunk és mérik a párát és a hőmérsékletet, és így ezzel a tizenhárommal ki leszünk segítve és nem kell majd tavasztól kölcsönözni ezeket a műszereket – tette hozzá. Továbbá kiemelte: nagyon fontos számukra, hogy milyen adatokat mutat, ezeket a kollégák minden reggel rögzítik is, amely azért is fontos, mivel például a festmények, a textilek és a fából készült bútorok is páraérzékenyek. Emellett a hőmérséklet is nagyon fontos, a raktárakban általában 16-17 fok kell, hogy legyen – mutatott rá Szikszai Zsuzsanna –, amelyet temperálásnak neveznek, az állandó megfelelő hőmérséklet pedig a kiállításoknál is fontos szerepet játszik, így ez egy nélkülözhetetlen eszköz számukra.

A múzeum továbbá savmentes dobozokat, papírokat és borítékokat is fog vásárolni, amely többek között a Homonnai Nándor-féle üvegnegatív gyűjtemény megfelelő tárolásában kap majd nagy szerepet.

– Ezeknek a tárolása az eredeti üvegnegatív dobozokban van. Ha ez nincs mozgatva, akkor tényleg nincs semmi baja, de ezek feldolgozásra kerülnek, nézegetik, kutatók jönnek, és így nem is lehet igazán beleltárazni. Erre a borítékra a leltári számot is rá tudjuk vezetni, könnyebben kutatható, egy ilyen savmentes dobozban megkeressük az üvegnegatív számát és csak azt fogjuk kivenni a helyéről, úgyhogy ez nagyon fontos – hangsúlyozta. Az üvegnegatívok mellett a papírtérképek is savmentes környezetbe kerülhetnek a pályázatnak köszönhetően, mivel jelenleg bár be vannak leltározva, egymáshoz érve egymást savazzák: így ötfiókos térképtartó szekrényt szeretnének beszerezni, ahol savmentes papírok közé helyezve teljesen biztosított, por- és páramentes, szakszerű tárolása lenne a térképeknek.

– Nekünk ez a dolgunk, hogy a ránk bízott gyűjteményt gondozzuk, megfelelő körülmények közt tároljuk, így biztosítjuk a későbbiekben a hozzáférést – emelte ki Szikszai Zsuzsanna, továbbá elmondta: az új raktárba való költözést tavaszra szeretnék majd befejezni, de az apátfalvi ház helyiségeit is szeretnék felszabadítani és később foglalkoztató vagy kiállító térként használni.