Hírek Térség Top

Visszakerültek Kiszomborra az elsinkófált egyházi iratok

Papp Máté, az ELTE régész szakos hallgatója fedezte fel a kiszombori plébánia 1784-1911 közti iratait őrző köteteket egy aukciós ház oldalán, majd vásárolta meg azokat a Kiszomborért Alapítvány számára.

A két, kötetbe gyűjtött plébániai iratok közt olvashatók 1803-tól 1911-ig bérmálásokkal kapcsolatos feljegyzések, olyan a falura jellemző családnevekkel, mint az Oexel (későbbi Rónay), a Zubán, a Matuszka, a Csejtei, a Kohajda vagy a Tézsla.

– 18 évesen kerültem Budapestre Kiszomborról. Azóta a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjaként hobbi szinten figyelem, hogy hol bukkannak fel Kiszomborról készült, vagy Kiszomborral kapcsolatos régi dokumentumok, levelezések, esetleg képeslapok. Ahogy anyagi helyzetem engedi, úgy ezeket általában saját pénzből megvásárolom, és azt a Helytörténeti Gyűjteménynek adományozom – árulta el Papp Máté. Az ELTE hallgatója hozzátette: számára elvi kérdés, hogy a szülőfaluját helyzetéhez képest támogassa.

– Körülbelül két héttel ezelőtt bukkantam a szóban forgó egyházi könyvre egy aukciós portálon, mivel hetente egyszer végig nézegetem ezeket az oldalakat. Az árát sajnos nem tudtam volna megengedi magamnak, ezért fordultam Endrész Erzsébethez, aki aztán biztosított az anyagi forrásról is, ami a Kiszomborért Alapítványtól érkezett. Az aukciót szerencsére megnyertem, így később megvehettem a tételt, így az automatikusan a Kiszomborért Alapítvány tulajdonába került. Nem szándékoztam amúgy sem magáncélra megvenni a könyvet, ahogyan egyik Kiszomborral kapcsolatos tételt sem gyűjtögetem fotóalbumban, vagy a fiókomban, mert számomra elvi kérdés, hogy az ilyen tárgyak a köz számára értékesebbek, mint egy magánszemély számára, egy magángyűjteményben – mondta.

Hozzátette, mindig örömmel tölti el, és boldog lesz, ha valami, a településsel kapcsolatos dolog visszakerül a faluba, és bővülhet a Helytörténeti Gyűjtemény. Szerinte az elmúlt évek szorgalmas gyűjtésére ez a két könyv tette fel a koronát, s nagyon boldog, hogy azok végre újra hazakerülhettek.

navigate_before
navigate_next

A kötetben olvasható az első feljegyzések 1784-ben születtek, míg utolsó 1911-ből származik, így biztosan azután kerülhetett el a településről. Papp Máté biztosat nem tud, a kötetek elkerüléséről. – Valószínűsíthető, az vagy egy betöréses lopáskor, vagy a második világháború zivataros időszakában került ki a plébániáról, amikor a szovjet megszállás idején sok más mindent is elvittek a településről. Vagy a szovjetek gondos kezeinek, vagy néhány helyinek köszönhető, hogy aztán családi hagyatékként továbböröklődjön az ország más pontján, hogy aztán egy nap egy aukciós portálon több évtized elteltével újra felbukkanjon. (Elképzelhető az is, hogy a köteteknek 1919-ben, a tanácsköztársaság idején, vagy az azt követő román megszálláskor kelt lábuk – a szerk.)

A két könyv egy-egy Protocollum. Egyházi iratok találhatóak benne, amit a helyi, kiszombori plébánia több évtizeden keresztül gondosan összegyűjtött, és egy nagy-nagy könyvben összefűzte tárolta azt.1784-től egészen 1911-ig találhatóak benne különböző iratok, egyházi levelezések, illetve a helyi plébániára vonatkozó adatok, olyanok amelyek eddig valószínűleg ismeretlenek voltak a helytörténészek számára.

Papp Máté köszöni a Kiszomborért Alapítványnak, hogy az általuk biztosított anyagi forrásoknak köszönhetően megvásárolhatta a két könyvet, melyek több évtizednyi magángyűjteményben való porosodás után végre ismét Kiszomboré lehetett.