Belföld Hírek Kék hírek Ország-világ

Megkéselte a kutyáját

Többször is az utcára szökött a kutyája, hát leszúrta a 65 éves férfi. Majd elment a kocsmába. Három év börtönre ítélték.

A vád szerint a Tolna megyei férfi kilenc éves német juhász kutyája többször kiszökött a ház udvaráról, emiatt az utcabeliek panaszkodtak. A vádlott ezért korábban is bántalmazta az ebet.

A vádlott tavaly április 18-án, kora reggel, kiment az utcára, ekkor a kutyája az udvarról az utcára szökött, ahol a vádlott hiába próbálta megfogni. Amikor az állat végül visszament az udvarra, a vádlott a konyhából magához vett egy 11 centiméter pengéjű kést, és azzal a kutyát nagy erővel a szügyénél megszúrta.

A vádlott ezután elment otthonról, majd ittasan tért haza. Ekkor egy ismerőse észlelte, hogy a ház udvarán nagyobb mennyiségű vér van, ezért értesítette a rendőrséget, akik állatorvost hívtak a kutyához. A vizsgálat során a vádlott kinyitotta az udvari kaput, amit a kutya is észrevett, és rövid időre megint az utcára szaladt, ahol a vérző állatot egy másik eb megtámadta. Végül a szakszerű állatorvosi ellátás ellenére a kutya még aznap dél körül kimúlt.

A vádlott cselekménye amellett, hogy alkalmas volt arra, hogy az állat pusztulását okozza, a kutyának órákon át tartó, nagy vérveszteséggel járó, különös szenvedést okozott. A vádlott a sérülés ellátásában nem vett részt.

Az állatkínzás minősített esetét a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Mivel a vádlott a bűncselekményt korábbi próbára bocsátás próbaideje alatt követte el, ezért vele szemben az ügyészség – a bűnösség megállapítása esetében – halmazati büntetésül végrehajtásában felfüggesztett, börtön fokozatú szabadságvesztés büntetés kiszabását és a felfüggesztés idejére pártfogó felügyeletének elrendelését szorgalmazza a Bonyhádi Járásbíróságnál.