Makói tulajdonú céget nem érint, hogy a makói képviselő-testület tegnapi rendkívüli ülésén megemelte a 2013 óta változatlan mértékű vállalkozási építményadót. Az indok a dinamikus gazdasági fejlődés – írja a Délmagyarország.

A helyiadó-emelés a 250-nél több embert foglalkoztató cégeket érinti, ezek között makói tulajdonú nincsen. A városvezetés az intézkedéstől 100 milliós többletbevételt remél – hangzott el a péntek reggeli rendkívüli testületi ülésen. Az ekkora cégek négyzetméterenkénti éves építményadója Makón 2013 óta változatlan volt: kiemelt területen a vállalkozási tevékenység folytatására szolgáló épületek esetében 980, az ehhez kapcsolódó épületeknél 660, más épületekre vonatkozóan 330 forint, egyéb területen pedig – az előbb felsorolt épülettípusoknak megfelelően – 550, 330, illetve 180 forint volt. Ezeket most egységesen 1500, 1000 és 600 forintra emelik. Az előterjesztés szerint az emelést a dinamikus gazdasági fejlődés alapozza meg.

Az előterjesztéshez elsőként Mucsi Tamás (VKKP) szólt hozzá. Azt mondta, az adóemelés jó megoldás, de úgy vélte, azért van rá szükség, mert a városvezetés több helyi beruházást félretervezett; igaz, hogy volt drágulás az építőiparban, de nem olyan mértékű, ami az összességében több száz milliós, a város saját költségvetéséből pótolt különbséget magyarázná. Vitába szállt vele a Fidesz-KDNP részéről Czirbus Gábor alpolgármester, Mágori András, a frissen megalakult frakció vezetője és Hadik György képviselő. Mondandójuk lényege: az áremelkedés igenis jelentős volt, az építőipari béremelkedés még inkább – és ez a tendencia folytatódik, ezért van szükség plusz bevételre. Czirbus azt is hangsúlyozta, hogy Makó – más településekkel ellentétben – nem kellett, hogy projektet adjon vissza, és ez annak köszönhető, hogy a város költségvetése rendben van. Az emelést végül – Mucsi kivételével, aki tartózkodott – minden képviselő megszavazta.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest