Hírek Térség Top

Változatlanul hagyták a helyi adókat Földeákon – pótmunkák lesznek a piacon

És jelentős kedvezményt biztosít a helyi polgárőröknek, önkéntes tűzoltóknak és azoknak is, akik évente legalább kétszer adnak vért – döntött róla mai ülésén a földeáki képviselő-testület. A piacépítést is megtoldják még 1,7 millió forinttal.

1575 magánszemély fizet helyi adót, míg 392-en helyi iparűzési adót. A testület döntött arról, hogy nem változtat az adómértéken. Új adót pedig nem vezet be.

A magánszemélyek kedvezményezetti körét kibővítették a helyi önkéntes tűzoltókkal, polgárőrökkel, véradókkal. Az önkéntes tűzoltók és polgárőrök 50 százalékos kedvezmény kapnak jövőre, míg azok a véradó, akik évente kétszer adnak vért szintén 50 százalékos adókedvezményben részesülnek. Akik évente legalább négyszer, azoknak pedig egyáltalán nem kellene kommunális adót fizetniük. A véradásokról az egészségügyi intézményből kell igazolást kérni.

Hajnal Gábor elmondta, a véradók egyik rendezvényén merült fel, hogyan tudna rajtuk segíteni az önkormányzat, de korábban is gondolkodott azon, hogy a helyi közért dolgozó civil egyesületek tagjai munkáját hogyan tudnák megköszönni. Ha valaki nem adóalany, akkor közvetlen hozzátartozója érvényesítheti a kedvezményt. Az adókedvezmény nyújtása gesztus az önkormányzat részéről. A polgárőrök közül azok kaphatnak kedvezményt, akik átlagban havi 20 óra szolgálatot adnak, és legalább 8 rendezvény biztosítását látják el. A tűzoltóknál a vonulások 20-25 százalékán résztvevőkre vonatkozik a kedvezmény.

Vas Tibor, a Földeáki Polgárőr Egyesület elnöke elmondta: a 25-ös létszámból csak neki van vagyonőri végzettségem, így belső rendezvényt csak én tudok biztosítani. Hajnal Gábor erre azt mondta, végezzék el ezt többen, a költséget az önkormányzat állja.

Tóth Imre alpolgármester azt mondta Vas Tibornak: elfogadják, az adatokat, amit majd tőle kapnak a szolgálatok teljesítéséről.

A magánszemélyek kommunális adója évi 10 ezer forint maradt adótárgyakként vagy bérleményekként. A helyi iparűzési adó a maximális 2 százalékon van. Hajnal Gábor elmondta, jövőre akár azon is csökkenthetnek. A gépjárműadót beszedik ugyan, de azok 60 százaléka az államé.

A testület ezt követően elfogadta a polgármesteri tájékoztatót, módosította a szervezeti és működési szabályzatukat. Tóth Imre alpolgármester fogadórája ezentúl kedden 14-16 óra között lesz. Felülvizsgálták az önkormányzati lakások és nem lakás céljára használt ingatlanok bérleti díját is. Azokat 3 százalékkal emelik, miután az utóbbi években nem változtattak ezen. Hozzájárultak, hogy Bajusz Károlyné megszélesíthesse Fecske utca 12. szám alatti kapubejáróját. A testület használatba adta a 4 millió 313 ezer forintért beszerzett orvosi eszközöket a helyi házi- és a fogorvosoknak, illetve a gyógyszerésznek.

Majd ötmilliót nyert az önkormányzat egy Leader-pályázaton az ökoturizmus fejlesztésére, ebből különféle interaktív eszközöket vásárolnak. Az eknyert összegnél azonban 700 ezer forinttal magasabb árajánlatot kaptak, amit sokalltak. Az előterjesztést ezért újra tárgyalják – csökkentett költségvetéssel – egy következő ülésen.

A testület döntött arról is, hogy 1,7 millió forintot biztosít a piac víz és szennyvízbekötés pótmunkáira: vízóra kialakításokra, utcai térburkolásra és az elektromos hálózat fejlesztésre. A Szent László templom  elektromos hálózat felújításához félmillió forint támogatást biztosítottak.

A testület még az ülés elején levette napirendről az első háromnegyed évi pénzügyi beszámoló tárgyalását. Rákóczi Edit jegyző elmondta, hogy erről évek óta nem kötelező beszámolni a testület előtt. Hajnal Gábor hozzátette, azt azonban bárki elkérheti, hogy megnézze.