Hírek Térség Top

Háromszázhuszonöt kiszombori gyerek kap karácsonyi csomagot

Egyenként háromezer forint értékben rejlik majd benne csokoládé. Minden háztartás kap az idén is falinaptárt – döntött róla mai, a Facebookon első ízben élőben közvetített ülésén a helyi képviselő-testület. A képviselők elfogadták a költségvetés módosítását, nem emelték sem az adókat, sem a temetői díjakat.

Egyhangúlag megszavazta a testület Szegvári Ernőné, a két ülés közt történt legfontosabb eseményekről szóló polgármesteri jelentését. A polgármester ebben elmondta azt is, hog Lázár János országgyűlési képvelővel november 7-én a község fejlesztési terveiről tárgyaltak, így a 43-as főút és a kastély felújításáról is. Az utóbbi a 2020-as évek elején elkezdődhet. Szegvári Ernőné azt is elmondta, hogy saját hatáskörben októberben három személynek 12 ezer, míg novemberben szintén 3 személynek 15 ezer forint segély, míg egy alkalommal temetési segélyt adott.

Az önkormányzat költségvetési rendeletmódosításánál Bajnóczi János azt kérdezte, hogy valamennyi közfoglalkoztatott kapott-e támogatást? Kiderült, jogszabály határozta ezt meg, nem differenciáltak köztük. Viszont csak az kapott, aki megfelelt a feltételeknek, azaz augusztus 1-jén itt munkaviszonyban kellett, hogy álljon. Bajnóczi János azt is megkérdezte, mennyi hitelt vett fel az önkormányzat? Szegvári Ernőné azt mondta, 100 milliós hitelkeretük van, de az összegeket az bölcsődeépítés folyamatában veszik fel, november végére érik el a keretösszeget.

A költségvetés módosításánál Endrész Erzsébet képviselő arról érdeklődött, mit takar a 40 milliós önkormányzati jogalkotás? Megtudta, ez előirányzat volt: mely a polgármester és testület tagjai bérköltségét és terheit, illetve a testület által meghatározott kiadásokat fedezi.

A testület egyhangúan elfogadta a költségvetés módosítását mely főösszege így 1 milliárd 142 millió 236 ezer forint, valamint a roma nemzetiségi önkormányzattal kötött megállapodást is. Az önkormányzati és hulladékgazdálkodási társulásokba a testület Szegvári Ernőnét, akadályoztatása esetén Szirbik Imre alpolgármestert delegálta.

navigate_before
navigate_next

A képviselők döntöttek arról, hogy az idén 325 kiszombori szociálisan rászoruló gyerek kap karácsonyi csomagot. Két változatban bemutató csomag is készült, melyeket a testület tagjai meg is nézhettek. A képviselők 5:1 arányban a 3000 forintos csomag adását támogatták, Endrész Erzsébet gyümölcsöt is szeretett volna benne látni.

Újabb buszjárat indítását szerették volna 6.30-as és 15.30-as kiszombori indulással a helybéliek, mely jelzésre a Volánbusz Társasághoz fordult a községi önkormányzat. A busztársaság válaszlevelében azt írta, a 6.35-ös járatot azért szüntették meg, mert kevés volt az utas, a 15.15-kor induló járat pedig elegendő kapacitású. A testület tudomásul vette a válaszlevelet.

Megszavazták a piac nyitvatartási idejét: nyáron kedd-vasárnap 7-12 óráig, míg a nyári időszakban keddtől vasárnapig 6-12 óra között lesz nyitva. Az engedélyek beszerzése jelenleg is folyamatban van.

A testület döntött, hogy a falinaptárt kap minden kiszombori háztartás összesen 780 ezer 110 forint értékben. A képek – melyek közül a testület tagjai még válogatnak – a Rónay családot mutatják be korabeli képekkel, ruhákkal, korabeli tárgyakkal. A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör kártyanaptár sorozatának is zöld utat adott, s hozzá is járult annak nettó 41 ezer 250 forintos költségéhez. A képviselők hozzájárultak a szolgáltató ház elektromos hálózat felújításához, nem változtattak a temetői díjakon és a helyi iparűzési és a magánszemélyek kommunális adója mértékén sem.

Arról is határoztak, hogy hasznosításra hirdetik meg a Nagyszentmiklósi út 7. szám alatti üzleteket, azok elektromos hálózatának felújítását követően.

A polgármesteri hivatal működéséről a hivatal tárgyi és személyi feltételeiről, illetve a képviselő-testület munkájához kapcsolódó munkáról szóló beszámolónál Szegvári Ernőné elmondta, a hivatal dolgozói nagyon jó szakmai munkát végeznek, nagyon jó szakmai felkészültséggel. A testület elfogadta a beszámolót.

Endrész Erzsébet egyéni képviselői indítványt tett, a Helytörténeti Gyújtemény mosdója 24 órás nyitvatartására. Szekeres Krisztián azt mondta, éjszakánként nem hagyná nyitva, mert a fiatalok ott el tudnának bújni, s tart a vandalizmustól is. Napközben egyébként is nyitva tart. Kárpáti Tibor jegyző elmondta, még a hivatali mozgáskorlátozott mosdóban is le kellett rögzíteni bizonyos dolgokat. A testület a vécé éjjel-nappali nyitvatartását 3:4 arányban leszavazták.

A képviselő asszony a házasságkötő termében való wifi használatát is javasolta a képviselők számára. Kakuja Zsolt informatikai szakértő biztonsági okok miatt azt javasolta, hogy biztonsági okok miatt az önkormányzatitól külön hálózatot kellene ennek érdekében létrehozni. Vagy a mostanin belül egy izolált hálózatok lehetne létrehozni.

Bajnóczi János azt javasolta, hogy szerezzenek be 6 tabletet, melyeket csak itt lehet az ülésen használni. A rendőrségnél, a könyvtárban, de a buszokon is van ilyen. Szegvári Ernőné szerint nincs szükség, hogy a képviselőknek wifi kapcsolatuk legyen a nagyteremben, hiszen a mobilnetük is elegendő. A testület 4:3 arányban leszavazta az előterjesztést.

Kamerák kereszttüzében

– Esetleg igazítsam meg, Kövesdi úr? – szólt ki a Kiszombori vélemények Facebook csoportban az ülést élőben közvetítő Kövesdi Sándornak, a frizuráját mutatva a polgármester, alig negyedórával a testületi ülés megkezdése előtt. Szegvári Ernőné arra kérte Kövesdi Sándort, hogy a közönséget is mutassa meg. Megtette. Jóval később az önkormányzat egyik munkatársa kezdte rögzíteni az ülés egy-egy részét egy videokamerával.

A facebookos közvetítésről egyébként nem kellett szavazni a testületnek, hiszen a nyílt ülésre bárki szabadon bemehet, s a képviselőknek közszereplés közben ezt is tűrniük kell.

A Facebookok élő közvetítés a zárt ülést követően már nem folytatódott.