A tehetséges magyar fiatalok támogatása nemzeti ügy – mondta tegnap Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A politikus a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramot bemutató sajtótájékoztatón arról beszélt, szeretnének anyagi segítséget nyújtani azoknak a kiemelkedően tehetséges magyar fiataloknak, akik igyekeznek bejutni a világ legrangosabb egyetemeire – írja a Magyar Nemzet.

Az államtitkár kiemelte, hogy már több mint tízéves a Nemzeti tehetség program, ezzel évente mintegy háromszázötvenezer gyereknek nyújtanak segítséget tanulmányi versenyek, ösztöndíjak és egyéb programok segítségével. Ma már 3,3 milliárd forintot tudnak tehetséggondozásra költeni, amelyet részben egyszázalékos szja-felajánlásokból, részben pedig költségvetési forrásokból fedeznek.

– Október elsejével létrejött a Nemzeti Tehetség Központ, amelynek feladata a tehetségek felismerésének elősegítése és a tehetséggondozás – emlékeztetett Novák Katalin.

Lantos Krisztina, a központ ügyvezető igazgatója ismertette a Stipendium Peregrinum program részleteit, amellyel a világ legjobb egyetemeire felvételiző 17–23 éves magyar diákok kaphatnak támogatást december 22-ig.

A támogatásra jogosultakat egy szakmai bizottság választja majd ki. A támogatás fedezi a kiutazás, a szállás, az ott-tartózkodás és a felvételi vizsga teljes költségét. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: nem azt várják el, hogy a diá­kokat felvegyék az intézménybe, hanem hogy tegyenek meg mindent a sikeres felvételiért a személyes elbeszélgetésen. Az Európai Unión belüli egyetemekre történő jelentkezés esetén legfeljebb 200 ezer forint ösztöndíj szerezhető, az Egyesült Királyságba 400 ezer forint, a távolabbi országokba jelentkezés esetén – mint például az Amerikai Egyesült Államok – 600 ezer forint, de egy ausztráliai felvételihez 700 ezer forint nyerhető el. Összesen 18 millió forint áll rendelkezésre – közölte Lantos Krisztina a Magyar Nemzet kérdésére.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest