Nemcsak a szakképzésben dolgozó pedagógusok fizetése emelkedik, de a minisztérium már dolgozik az iskolaigazgatók béremelésének előkészítésén is – közölte tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közoktatás napján.

Tegnap volt a közoktatás napja, ennek alkalmából a szakminisztérium beszámolt az ágazatot érintő aktuális fejlesztésekről és eredményekről. A tárca Magyar Nemzethez eljuttatott közleménye szerint több mint nyolcszáz iskolában indultak beruházások a közelmúltban, emellett a budapesti agglomerációban hamarosan elindul 16 további iskola fejlesztése. Jelentős digitális fejlesztések is zajlanak: százezer informatikai eszközt szereztek be a tanulóknak és a pedagógusoknak, az iskolákban pedig széles sávú, biztonságos wifihálózat épült ki.

– A magyar oktatás eredményes, a nemzetközi méréseken a világ élvonalába tartozó országok csoportjának átlagát hozzuk – állapította meg az Emmi, jelezve azt is: 2010-hez képest átlagosan másfélszeresére emelkedett a tanárok bére. Legközelebb az intézményvezetők számíthatnak kedvező intézkedésre, kiderült ugyanis, hogy már megkezdődött az iskolaigazgatók béremelésének előkészítése.

A Magyar Nemzet egyébként úgy tudja, a döntéshozók elsősorban a vezetői pótlék emelésében gondolkodnak, és mindenképp céljuk az is, hogy a minden igazgatót érintő általános emelésen túl beépítsenek valamilyen teljesítményösztönző elemet is a rendszerbe, ami tovább motiválja az érintetteket. Ennek egyik lehetséges módja, hogy az intézményvezető a fenntartóval együtt kijelöl egy-egy célfeladatot (például megadott százalékkal csökkenteni a lemorzsolódást vagy javítani a mérési eredményeket), s ha ezt sikerül teljesíteni, akkor az igazgató megkapná a keresetkiegészítést.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) mindeközben demonstrációt hirdetett, amelyet a szervezet tegnapi bejelentése szerint november 30-ra terveznek. A tanárok korábban a közoktatás napját jelölték meg mint határidőt, ameddig a követeléseik teljesülését várták a kormánytól. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke tegnap jelezte: több mint egy éve egyezkednek a kormány képviselőivel a fizetések további emeléséről és az oktatásban dolgozók munkaterheinek csökkentéséről. A tárgyalások azonban szerintük eredménytelenek.

Borítóképünkön a csanádpalotai általános iskola.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest