Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter feljelentette azokat az álhíroldalakat, amelyek a kormány tagjairól és Orbán Viktor miniszterelnökről is hazugságokat terjesztettek korábban, többek közt a nyugdíjak csökkenéséről, illetve annak megszűnéséről terjesztettek képtelenségeket – írja az Origo.

A miniszter beszámolt arról, hogy a hirzona24.com, az otpercpiheno.blogspot.com és a blikkruzs.me álhíroldalak bejegyzései egyértelműen jogsértőek, ezért rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tettem a Legfőbb Ügyészségen és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Korábban az Origo számolt be arról elsőként, hogy a domain neve alapján montenegrói portál, a blikkruzs.me olyan cikkeket közöl, amelyek mondatokat adnak a Fidesz vezető politikusai szájába, amit azok soha nem mondtak, és amelyek teljességgel képtelenségnek számítanak.

Az is erősen felháborító, hogy a jobboldali publicisták bejegyzéseit mindig nagyon aprólékosan vizsgáló, őket rendszeresen 30 napra elhallgattató Facebook-revizorok valahogy mégsem tettek az egyértelműen álhíroldalak ellen semmit.

Gulyás Gergely miniszter, legújabb bejegyzésében beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapokban elterjedt álhíroldalak, mint például a blikkruzs.me vagy épp a hirzona24.com, az otpercpiheno.blogspot.com hogyan is látják el az ellenzék politikai érdekeit:

Mivel a kormány intézkedéseit érdemben nem tudják vitatni, ezért inkább kormánypárti politikusoktól származó idézetként feltüntetve olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek soha nem hangzottak el! Ezeket a Facebookon széles körben terjesztik.

Gulyás Gergely arról is írt, hogy azt a képtelenséget kezdték el terjeszteni ezek az oldalak, hogy csökkennek, sőt megszűnnek a nyugdíjak. Ennek kapcsán a miniszter elmondta:

Számunkra az idősek megbecsülése és tisztelete kiemelten fontos. Nem csak a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését garantáljuk, hanem a novemberi nyugdíjjal és a nyugdíjprémiummal együtt egyszeri nyugdíj-kiegészítésben is részesülnek az idősek. – írja a miniszter.

Gulyás elmondta, hogy büntetőfeljelentést tett az ügyben: A hirzona24.com , az otpercpiheno.blogspot.com és a blikkruzs.me álhíroldalak bejegyzései egyértelműen jogsértőek, ezért rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tettem a Legfőbb Ügyészségen és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Ahogy korábbi cikkünkben arról beszámoltunk, a Blikkruzs.me egy jól ismert név a fake news-piacon, az azonban nem mondható el róluk, hogy túlzottan eredetiek lennének, ugyanis a nevüket a magyar Blikk Rúzs nevű rovattól kölcsönözték. Az oldalra kattintva egyből feltűnik, hogy bár montenegrói domain címen jegyezték be az oldalt, mégis magyar nyelven olvashatóak a cikkeik.

 

(A hasonló álhíroldalak bejegyzését, fényképeit egyébként az ellenzéki politikusok is olykor használják saját táboruk uszítására a kormány ellen. Makón még a kampányban a több évtizedes újságírói múlttal rendelkező Molnár László szocialista elnök is osztotta meg álhíroldal “cikkét”, Mucsi Tamás meg egyenesen visszaeső álhírterjesztőnek számít a városban.)

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest