Hírek

Orbán Viktor: Az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere Várhelyi Olivér kinevezése

Az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere, hogy Magyarország kapta meg a következő öt év legfontosabb pozícióját -mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban, számolt be róla az Origo. A szomszédságpolitika a biztonság szempontjából a legfontosabb – hangsúlyozta a kormányfő. A migrációt is érinti ez a portfólió, mivel a nyugat-balkáni útvonalon nagyon sok migráns van – tette hozzá.

Sokunk sikere Várhelyi Olivér megválasztása, de nem mindenkié – monda Orbán Viktor. A többség azt szeretné, hogy az ország befolyása nőne az Európai Unió politikájában – tette hozzá a kormányfő.

Az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere, hogy Magyarország kapta meg a következő öt év legfontosabb pozícióját. A szomszédságpolitika a biztonság szempontjából a legfontosabb – hangsúlyozta a kormányfő. A migrációt is érinti ez a portfólió, mivel a nyugat-balkáni útvonalon nagyon sok migráns van – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy Ukrajna és Észak-Afrika szempontjából is fontos a szomszédságpolitikai portfólió. Nagy ünnep ez nekünk – mondta Orbán. Sokan meg akarták akadályozni, hogy ez így legyen. A magyar ellenzék egyesítette erőit Brüsszelben, hogy elgáncsolják a magyar jelöltet, és Soros György személyesen akarta megakadályozni Várhelyi Olivér kinevezését – mutatott rá a magyar kormányfő.

A következő öt évben is a migráció lesz a legfontosabb kérdés. Magyarország meg akarja védeni a határait – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Olyan közösséghez nem akarunk tartozni, amelynek nem fontos a határvédelem

A kormányfő arról is beszélt, hogy hazánk számára fontos, hogy jó gazdaságpolitikát folytasson Németország.Az ország számára a 2020-as évben a legfontosabb kérdése a magyar gazdaság teljesítményének a megvédése lesz, mivel Németországban jelentős lassulás lesz – mondta a kormányfő. Nem fogják a jogállami ügyekhez kötni az uniós források kifizetését – vélekedett a kormányfő.

Még nem dőlt el, hogy a magyar kormánypárt folytatja-e kapcsolatát az Európai Néppárttal. A fő kérdés, hogy mikor beszél végre világosan a Néppárt. Azonban mi nem tartozhatunk olyan közösséghez, amely nem ismeri el a határvédelmet és a migráció elleni fellépést. Az EPP (Európai Néppárt) egy baloldali fordulatot hajt végre, és mi nem akarjunk egy ilyen közösséghez tartozni, csak olyanhoz, amely tiszteli a magyarokat és megvédi a határokat – mondta a kormányfő.

A magyar egy világnemzet

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy előnyt kell kovácsolni abból, hogy a határon túl több millió magyar él. Össze kell adni az erőnket és a kapcsolatrendszerünket. A magyar egy világnemzet – tette hozzá. A magyar gazdaság legnagyobb eredménye, hogy a szomszédos országokkal való kereskedelem jól működik, és ebből komoly előny származik – mondta a kormányfő. 29 éve volt az első szabad választás, és azóta folyamatosan napirenden van a határon túli magyarok ügye. Az egyik legfőbb álláspont az volt, hogy ahol elég nagy számban vannak magyarok, ott saját pártjuknak és gazdasági erejüknek kell lennie – mutatott rá a kormányfő.

Az elmúlt időszakban megjelent egy álláspont ezzel szemben, és vita bontakozott ki, de a legjobb, ha a magyaroknak erős szervezeteik vannak, mert egy más nemzetiség nem fogja jobban képviselni a magyarok érdekeit – mondta a kormányfő.

2020 első negyedévében jöhet az újabb akcióterv

A miniszterelnök szerint attól, hogy a magyar növekedés többszöröse a németnek, még nem jelenti azt, hogy nálunk jobban mennek a dolgok, de mindenképpen iránymutató.Úgy látja, 2020-ban gazdasági zavarok lesznek az eurózóna országaiban, és ettől meg kell védeni Magyarországot.Vita van arról itthon, hogy a külső hatások, vagy éppen a belső hatások miatt növekszik ilyen ütemben a magyar gazdaság. Most kiderül 2020-ban, hogy melyik nézetnek volt igaza – tette hozzá. Gazdaságvédelmi akciótervre lesz szükség 2020-ban, amit az első negyedévben fogjuk bemutatni –jelentette be a kormányfő.

Magyarország szerencsés ország, mivel a jegybankelnök képes történelmi horizonton szemlélni a magyar pénzügypolitikát – mondta a kormányfő. A legsikeresebb gazdaságpolitikai lépés az adócsökkentés volt – tette hozzá. A legfőbb eredmény, hogy miközben egyre versenyképesebb áron tudtunk árut eladni a világban, és közben nagy ütemben nőttek a bérek, addig nem mentek tönkre a vállalkozások – mondta a kormányfő.

Nem tudom, hogy a jövőben mekkora adócsökkentési mozgástér van, de a gazdaságvédelmi akcióterv fontos része lesz az adócsökkentés – mondta a kormányfő.

Erre mindenki büszke lehet

Orbán Viktor a Puskás Stadion megnyitásáról azt mondta, hogy ismeri a korábbi vitákat az ilyen nagy beruházásokról, így a Lánchíd, vagy a Parlament megépítése kapcsán is ilyenek voltak. A kormányfő szerint ez egy olyan hatalmas műszaki teljesítmény, amelyet az első ceruzavonásig a befejezésig csak magyarok végeztek el. A miniszterelnök ismertetése szerint a Budapest Sportcsarnok 20 évvel ezelőtti leégése után nem volt olyan magyar vállalkozás, amely képes lett volna az újjáépítésre, míg mostanra szerencsére teljesen más lett a helyet. Mindez pedig egy hatalmas teljesítmény, amire bárki büszke lehet.

 

Forrás: Origo | Borítókép: archív fotó, MTI