Hírek Térség Top

Húszpontos hibalista készült a pitvarosi Egészségháznál

Szerdán tartották a pitvarosi Egészségház műszaki átadás-átvételét. Húsz napnyi munkát jelentő hibalista készült. Az építkezés a tavaszi esőzések miatt a tervezettnél ötvenhárom nappal később indult. És más külső körülmények is hátráltatják az épület teljes átadását.

A csúszás nem egyedüli a makói járásban, hiszen a kiszombori piac, illetve az új bölcsőde építése is csúszott a tavaszi nagy mennyiségben lehullott eső miatt, mely sártengerré változtatta a helyszíneket. A pitvarosi leendő Egészségház területét a helyi önkormányzat rendezve adta át a kivitelezőnek. A szerződés szerint az épületnek november 20-ra kellett volna elkészülnie. Az azonban a határidőre nem lett teljesen kész.

– Valóban szerdán volt a műszaki átadás határideje, az épületet át is vettük műszakilag, de egy húszpontos hibalista készült. Például nincs kész vagy nem jó a festés, körülbelül húsz napnyi munka van még hátra az épületen – mondta érdeklődésünkre Radó Tibor. Pitvaros polgármestere hozzátette, ezek a hibák javítását jelentik, s az épület bőven karácsony előtt kész is lesz.

– A kivitelező a közbeszerzési eljárás során az épület megépítésére kapott megbízást. Az Egészségházat azonban nem fogjuk tudni addig átadni, míg az utcafronti járda nincs meg. A járdaépítésre azonban a kivitelező nem kapott megbízást. Az ivóvíz és az elektromos áram szolgáltatói pedig eddig nem végezte el a bekötéseket. Az utóbbitól ezt csak DÉMÁSZ-partner végezheti el, de eddig az nem volt hajlandó ezt megcsinálni. Már nyáron kifizettük a két villanyóra szekrényt, közel 750 ezer forint értékben, de a DÉMÁSZ-partner a mai napig nem volt képes kijönni, hogy elvégezze a munkát. Más helyette pedig nem választhatunk, mert a terület a DÉMÁSZ-partnerek közt el van osztva – világított be a mai magyar valóságba Radó Tibor. – Míg az ideiglenes helyett a végleges árambekötés nem történik meg, addig nem tudjuk átadni az épületet. Addig nem tudjuk megcsináltatni az ivóvíz bekötést, mert a kettő keresztezi egymást, és ezek nélkül az Egészségház használatba vételi eljárását sem tudjuk megindítani. Amíg nincs ivóvíz bekötés, addig nincs tűzcsapunk sem, s míg nincs tűzcsap, addig szóba sem állnak velünk – tette hozzá Pitvaros polgármestere.

Az Egészségház építését az év eleji, az éves átlagot meghaladó mennyiségű csapadék és számú esős nap is hátráltatta. A területen állt a víz, emiatt pedig nem lehetett megkezdeni az alapozást. A talaj előkészítés a szerződés szerint az önkormányzat feladata volt, de ezt a víz miatt nem tudtuk elkészíteni. A kivitelezés csak emiatt ötvenhárom napot csúszott – világított rá az építkezés nehézségeinek egy másik részére.

***

Telefonon megkerestük az Egészségház elektromos bekötésével késlekedő DÉMÁSZ-partnert, hogy megtudjuk, mi is a késlekedés oka, illetve mikor végzi el a várva-várt munkát. A tótkomlósi Nyíri Zoltán azt mondta, hogy eddig nem ért rá, de a mostani hétvégén elvégzi az épület bekötését.