Hírek Térség Top

Három pályázatot is nyert a csanádalberti önkormányzat

Harmincmilliót az óvoda/iskola épülete energetikai felújítására, ötmilliót az óvodaudvar fejlesztésére, nyolcmilliót a községháza elektromos hálózata felújítására. Az előző ciklusban összesen négyszázmillióból fejlődött a falu.

– Az iskolával közös óvodai épület energetikai hatékonysága javítását célzó felújítására pályázott a csanádalberti önkormányzat. Az elnyert harmincmillió forintból készül el a külső homlokzat szigetelése, nyílászáró cserére és vásárlunk különböző berendezési tárgyakat. Ötmillió forintot pedig az óvodaudvar fejlesztésére nyertünk a Magyar Falu Programnak köszönhetően. És nyolcmillió forintot a községháza felújításának befejezésére, ez utóbbiba a belső elektromos hálózat felújítása tartozik – számolt be az újabb pályázati sikerekről portálunknak Csjernyik Zoltán, Csanádalberti polgármestere. Elmondta, hogy az új piac leendő hűtőházának a hónap végére kell készen lennie, ezt jelenleg gyártják. Majd egyben szállítják a helyszínre, ahol be is kötik azt az elektromos hálózatba.

***

Csanádalberti, mint arról többször is beszámoltunk, az elmúlt 5 évben 400 millió forint elnyert pályázati pénzekből fejlődött. 156 millióból 2016-ben épült fel a templom szomszédságában a művelődési ház, ez jelentette a legnagyobb fejlesztést az előző önkormányzati ciklusban. Már majdnem valamennyi intézmény, azaz, a községháza, az idősek napközi otthona, az orvosi rendelő és a könyvtár is teljesen megújult. A templom sportpálya felőli oldalán már telepítették az ú heyi piac standjait, ide várják a polgármester által említett hűtőkamrát.

A terveik között szerepel a szomszédos települések, azaz Ambrózfalva, Nagyér és Pitvaros igényeit is kiszolgáló minibölcsőde kialakítása.

De pályáztak a ravatalozó külső-belső felújítására is. Ott egy, a mozgáskorlátozottaknak is megfelelő vizesblokkot is szeretnének építeni mert jelenleg csak egy kinti vécé van a temetőben. És van egy a belterületi utak karbantartásával valamint a belterületi járdák felújításával kapcsolatos pályázatuk is.