Térség

Hamis pénzzel akartak fizetni Pitvaroson – videóval

Az egyik pitvarosi üzletben is megpróbáltak fizetni az otthoni nyomtatóval készített hamis forintokkal a bűnbanda tagjai – most emeltek vádat ellenük.

A Békés Megyei Főügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat hat személlyel szemben, akik 2018 novemberében 160 ezer forintnak megfelelő hamis pénzt készítettek Dombegyházán. A bűnszövetség 28 éves irányítója 2018 novemberében hozta négy társa tudomására, hogy „pénzt akar gyártani, és a nyomtatott pénzt el akarja majd passzolni Romániában”. A férfit társai, így korábbi élettársa, egyik barátja és nehéz anyagi helyzetük miatt befolyása alá került testvérpár, a jövedelemszerzés reményében támogatták elképzelésében.
A bűnszövetség vezetője terve megvalósításához  november 26-án eladta a gyermeke tulajdonában lévő személygépkocsit, majd az így szerzett pénzből egy gyulai szaküzletben nyomtatót és egyéb olyan műszaki cikkeket vettek a bűntársak, amelyekkel a hamis pénzt elő lehet állítani. A nyomtatót egy számítógép szereléssel foglalkozó dombegyházi férfi helyezte üzembe, és a vádlottak kérésére bemutatta, hogyan lehet 500 és 1.000 forintos címletű hamis bankjegyeket előállítani.

Ezután a bűnszövetség vezetőjének irányítása mellett az előállítás feladatát megosztották és a vádlottak 500, 1000, majd 1000 forintos címletű bankjegyek hamisításához kezdtek hozzá. Míg egyikük a nyomtatót kezelte, a másik a hamis bankjegyeket méretre vágta, további társuk testápolós kézzel „koszolta” azokat a valósághűbb hatásért, negyedik társuk pedig a minőséget ellenőrizte. 2018. november 26-án és 27-én 160 ezer forintnak megfelelő hamis pénz készült.

A következő napokban a vádlottak vezetője a befolyása alatt álló testvérpárt magával vitte Battonyára, Mezőhegyesre, Pitvarosra és Dombegyházára, ahol különböző üzletekben vásároltatott velük 5 darab hamis 500 forintos és 6 darab ezerforintos bankjeggyel. A vásárlások azonban csak részben voltak sikeresek, ugyanis az eladók három üzletben észlelték, hogy hamisak a bankjegyek, így azokat visszautasították. A vádlottak pontosan meg nem határozható számú hamis pénzt Romániában is forgalomba hoztak. A bűntársakat végül 2018. december 4-én vette őrizetbe a rendőrség.

A Békés Megyei Főügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat 6 személlyel szemben, akik közül öten a bűnszövetség tagjai voltak, míg a technikai hátteret biztosító férfi bűnsegédje volt a tevékenységnek. A bűnszövetség tagjainak cselekménye 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A főügyészség a bűnszövetség irányítójával és a szintén vezetői szerepet vállaló barátjával szemben beismerés esetére is végrehajtandó börtönbüntetést, míg további négy társukkal szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt a Gyulai Törvényszék felé. A bűnszövetség két irányítója letartóztatásban várja a bírósági eljárást.