Hírek

Közel egy tonna újrahasznosítható műanyag hulladékot gyűjtöttek a kormányhivatal dolgozói

Október közepétől november közepéig, egy hónapon át szelektíven gyűjtötték a műanyag hulladékot a Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi, központi épületében dolgozók azzal a céllal, hogy kiderüljön, mekkora hulladékmennyiség gyűlhet így össze és kerülhet újrahasznosításra. Az akció során összegyűlt hulladékot ma adták át az újrahasznosításról gondoskodó vállalkozásnak.

– A Csongrád Megyei Kormányhivatal az állam környezetvédelmi hatósága itt területi szinten, és én mindig is azt vallottam, hogy a ránk ruházott feladatokat nem elég csak végrehajtatni, hanem úgy is kell kinéznünk, mint aki például a környezetvédelem területén képes tenni és példát mutatni – emelte ki Juhász Tünde az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében meghirdetett gyűjtési akció hulladékátadásán.

A kormánymegbízott felidézte, ennek vannak előzményei is, hiszen például elektronikai hulladékgyűjtési akciót is hirdettek, amelynek keretében a tavalyi és az idei évben minden megyei járásba eljutottak, és összesen több mint 140 tonna elektronikai hulladékot gyűjtöttek kormányhivatali szervezésben.

– A mostani akció és a mögöttem tornyosuló kék, műanyag hegy az annak a közel egy hónapos tevékenységnek az eredménye, amely azt jelentette, hogy csak a Rákóczi téri épületben, ahol több mint 500 kolléga dolgozik, megkértük az itt dolgozókat, hogy a műanyag hulladékaikat, eredendően a PET palackokat, illetve egyszer használatos ételdobozokat tisztára mosott állapotban, szelektíven, külön gyűjtsük össze – fogalmazott Juhász Tünde, aki továbbá rámutatott: a mennyiség azt bizonyítja, hogy mindenképpen érdemes folytatni, és érdemes erre még több figyelmet fordítani, esetleg kiterjeszteni és még tudatosabban gyűjteni.

A statisztikák szerint egy európai ember naponta 1,3 kilogramm hulladékot termel, Magyarországon éves adat van, amely 385 kilogramm, amely egy napra leosztva valamennyivel több mint egy kilogramm, ez egy átlagos magyar embernek a termelése – osztotta meg a kormánymegbízott.

– Az uniós átlag alatt vagyunk még, én azt gondolom, hogy ennek a szónak abszolút létjogosultsága van, hiszen ha megnézzük, hogy a nyugat-európai országok hol tartanak, egészen rémisztő adatokat találunk – emelte ki, példaként említve a negatív rekorder Dániát, ahol 781 kilogramm az éves szemétmennyiség személyenként.

– Az akciót folytatni fogjuk, és bízunk benne, hogy még tudatosabban, még környezetbarátabb módon tudjuk a hétköznapjainkat élni, és ezzel az ugyan apró, de mégis határozott lépéssel is hozzá tudunk járulni a fenntartható világhoz – hangsúlyozta Juhász Tünde.

Az újrahasznosításról gondoskodó Multigrade Környezetvédelmi Kft ügyvezetője elmondta, a hivatallal karöltve részt vettek abban, hogy egy szelektív hulladékgyűjtő rendszert telepítettek, amelybe a dolgozók kényelmesen gyűjthették a szemetet. Mint kiemelte, közel ezer kilogrammos mennyiséget sikerült gyűjteni egy hónap alatt, amely egy igen kimagasló szám, és messze meghaladta a várakozásaikat.

Az összegyűjtött palackok bálázása után elkerülnek a karcagi hulladék-feldolgozóba, ahol egy PET palack feldolgozó gyár üzemel, ahol ledarálás és aprítás után egy vegyszeres mosás következik, a címkét és a ragasztót leáztatják, majd összeolvasztják, hiszen nem maradhat szennyező anyag az új termékben. A folyamat során kis golyókat képeznek, amelyeket nyomással granulálnak, és ebből a granulátumból új PET palackok készülhetnek, Albertirsán – tájékoztatott Jéga Szabó Ferenc, aki továbbá rámutatott: az itteni palackoknak körülbelül 15-20%-át lehet újrahasznosítani, az új előállítása során hozzá kell keverni még ipari alapanyagot is, hiszen nincs még megfelelő technológia arra, hogy egy az egyben egy palackból új készülhessen.