A Szegedi Járásbíróság harminc napra elrendelte annak a szerb-magyar állampolgárságú férfinak a letartóztatását, akit vagyoni haszonszerzés végett elkövetett embercsempészés bűntettének és közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vasárnap vett őrizetbe a rendőrség.

A Szegedi Járási Ügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy november 17-én este 10 óra körül jelentkezett belépésre az általa vezetett személygépkocsival a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen. Rajta kívül az autóban tartózkodott utasként egy másik férfi is. Az intézkedő rendőröknek a gyanúsított átadta a saját személyi igazolványát, valamint az utasát igazolandó egy magyar állampolgár nevére kiállított személyi igazolványt.

A valóságban azonban a gyanúsított utasa nem a személyi igazolványban feltüntetett magyar állampolgár volt, hanem egy koszovói férfi, aki magyarországi tartózkodása jogszerűségét nem tudta igazolni. Az eljárás során megállapítást nyert az is, hogy a gyanúsított ismeretlenül maradt két társa segítségével szerezte be a személyi igazolványt és szállította Szabadkáról a koszovói férfit 100 euró fejében a magyar határ közelébe. A szerb határ előtt a koszovói férfi és az őt kísérő ismeretlenül maradt személyek az autóból kiszálltak, a szerb határt megkerülték, majd a magyar határátlépési pont előtt visszaszállt a koszovói férfi a gyanúsított autójába és a fent leírtak szerint megkísérelték a magyar államhatárt átlépni.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyanúsított kiemelkedő tárgyi súlyú, magas büntetési tétellel fenyegetett (2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt látszik megvalósítani, melyre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezése esetén a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne. A fentieken túl a bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsított a bizonyítékok megsemmisítésével vagy elrejtésével, más személyek megfélemlítésével, jogellenes befolyásolásával a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekedne. Emellett figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottal szemben másik büntetőeljárás is folyamatban van, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A bíróság a letartóztatás céljait a bűncselekmény tárgyi súlyára, jellegére és a nyomozás érdekeire is figyelemmel, ezen okokat együttesen értékelve enyhébb kényszerintézkedéssel nem látta elérhetőnek.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, azonban azzal szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettbe, így a végzés nem vált véglegessé.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest