A térség országgyűlési képviselője a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztosként tartott beszédet a The Economist által szervezett konferencián. Lázár János kitért arra is, hogy véleménye szerint a dohányzók csökkenő száma bíztató, de az alternatív dohánytermékeket egyre többen használják, ez ellen is jobban fel kellene lépni.

Lázár János üdvözölte a The Economist friss kutatását, amelyben a tüdőrák előfordulását és halálozási mutatóit vizsgálták Európában, valamint a világ több országában, reményei szerint ugyanis ez a helyzet megértéséhez nagymértékben hozzájárul és cselekvésre sarkallja a kormányzatot.

Mint a politikus elmondta, az egyik legfontosabb cél, hogy Magyarország 2030-ra elérje Ausztriát, vagy az Európai Unió átlagát életminőségben, ehhez azonban hozzátartozik az egészségben eltöltött évek száma is.

Magyarországon körülbelül 125-130 ezer ember hal meg évente, legjobb esetben 92-93 ezer gyerek születik, a kettő közötti különbség óriási, ez pedig nem csak egészségpolitikai, hanem versenyképességi kérdés is.

– A társadalom kétharmada, négyötöde támogatja azt a családpolitikát, amely kedvez a gyermeket vállalóknak, de nem szabad elfelejteni, hogy az elhalálozásokkal is van teendőnk. – szögezte le Lázár János.

Az adatokból ugyanis kiderül, hogy jó néhányan a legveszélyeztetettebb sávban 55-65 év között halnak meg, vagyis a legértékesebb, legjobban képzett munkavállalóink egy jelentős részét veszítjük el.

A daganatos betegségekre kitérve a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos elmondta, Magyarországon az Európai Unió átlagához képest is vezető halálokot jelentenek. Az elhunyt emberek negyede, ebben hal meg, három ilyen betegség vezeti a listát, a vastagbéldaganat, emlődaganat, és a tüdődaganat.

Mint kiemelte, nagyon fontos, hogy a választópolgárok megértsék, ők maguk tehetnek a legtöbbet a saját egészségük érdekében, ha az állam a kötelezettségeinek eleget téve alapvető feltételeket biztosít ehhez, vagyis például elérhetővé teszi alanyi jogon, ingyenesen a szűrővizsgálatokat.

Lázár János ugyanis ehhez kapcsolódóan kiemelte, az emlődaganat esetében a vidéken élő érintett lakosság megjelenési aránya jó néhány településen nem éri el az 50 százalékot, így felmerül a kérdés, ha valaki ezen nem vesz részt, akkor a betegsége kinek a felelőssége?

Mint hangsúlyozta, tudja, hogy ez sokakat elriaszt, de véleménye szerint az állam kezében nincs más eszköz a vizsgálatokon való részvétel ösztönzésére, mint a társadalombiztosítás, például aki nem megy el, az többet fizessen be. A részvételben el kell érni a 70 százalékot, anélkül ugyanis szinte semmi értelme.

– Az egészségügyben akkor lehet változást elérni, ha  a választók felismerik, hogy az állammal együtt az a legfontosabb érdekük, hogy ne kerüljenek kórházba, hanem minél tovább éljék az életüket egészségesen. – szögezte le Lázár János.

Kiemelte, a népegészségügyi programok területén Magyarország el van maradva, ezt sürgősen pótolni kell, a családtámogatásra fordított források mellett ugyanis ez tudja megteremteni annak a feltételét, hogy ne veszítsünk munkavállalókat, az emberek tovább élhessenek, és az életük egészségesebb legyen.

A dohányzásról szólva arra emlékeztetett, hogy kevés olyan daganat van a világon, amelyről ma a tudomány pontosan tudja mi okozza, a tüdődaganat azonban ilyen, így ezt megelőzendő joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem tesszük füstmentesség, Európát, a világot, Magyarországot?

Lázár János szerint ugyanis hamarosan Magyarországon is állást kell foglalni azzal kapcsolatban, hogy mi a fontosabb? Az a jog, hogy rágyújtson valaki, vagy az, hogy az állam megvédjen attól, hogy mások a dohányzásukkal kockáztassák az én egészségemet.

A dohányzás korlátozásában a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos szerint szintet kell lépni, ezért ő azt javasolta a kormánynak és a miniszterelnöknek, hogy a 2020 után születettek esetében alanyi jogon ne lehessen dohánytermékhez jutni.

Véleménye szerint ugyanis radikális eszközök nélkül nehezen tüntethető el a dohányzás. A dohányzók számára kitérve Lázár János kiemelte, az eddigi szigorításoknak köszönhetően 2009-hez képest 38 százalékról mintegy 25-re esett vissza, ami jelentős előrelépés, ám figyelembe kell venni, hogy a dohányipar nagy erőkkel dolgozik folyamatosan alternatív termékek kitalálásán, amelyek használata viszont nő.

Ez utóbb kérdésben Lázár János szerint Magyarországnak szintén radikális álláspontot kell képviselnie még az Európai Unión belül is, és nem engedélyezheti az új típusú dohánytermékek kereskedelmét.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest